Cihanouszkaja: segítsenek napirenden tartani a belarusz ügyet

HírKlikk 2020. október 24. 09:30 2020. okt. 24. 09:30

Koppenhágában vett részt egy szolidaritási meneten Szvetlana Cihanouszkaja, miután találkozott a dán külügyminiszterrel, Jeppe Kofoddal. A hazájából elűzött belarusz ellenzéki vezető megerősítette a két hete Aljakszandr Lukasenka elnöknek adott ultimátumot, mely szerint ha nem mond le, hétfőtől általános sztrájk kezdődik Belaruszban.

– Hiszünk abban, hogy lesz országos sztrájk – mondta Cihanouszkaja. – De ha nem is a terveink szerint alakul minden, folytatjuk a harcot, mert az emberek akaratával nem lehet örökké szembemenni.

Cihanouszkaja arra kérte az ellenzék külföldi támogatóit, hogy adjanak hangot a véleményüknek, mert ez segíti őket abban, hogy a nemzetközi szervezetek napirenden tartsák Belarusz ügyét – írja az Euronews.

Belaruszban augusztus elején kezdődtek tüntetések, miután a 26 éve hatalmon lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka szerzett újabb mandátumot a választáson – az ellenzék szerint csalással. A belarusz ellenzék legtöbb vezetőjét külföldre kényszerítette vagy bebörtönözte a Lukasenka-rezsim. Ennek ellenére, a belső ellenállás intenzitása nem csillapodott. Múlt vasárnap is százezres tömeg ment utcára Minszkben, az elnök távozását követelve, annak ellenére, hogy a rendőrség éles lőszer bevetésével fenyegetett.

Az Európai Unióban jelentős támogatást élvez a belarusz ellenzék: az EU szankciókat vezetett be a tüntetések erőszakos elnyomásában szerepet játszók ellen. Lengyelország külön is jelentős támogatást nyújt az emigránsoknak, az ellenzéket vezető Koordinációs Tanács pedig elnyerte az Európai Parlament emberi jogi elismerését, a Szaharov-díjat.

Forrás: Euronews