Cinizmusból nem lesz víz- vagy mezőgazdálkodás

HírKlikk 2024. október 1. 19:20 2024. okt. 1. 19:20

A kútmérgezéshez hasonlítja Áder János egykori államfő és Nagy István jelenlegi agrárminiszter minapi nyilvános eszmecseréjét az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM). A párt szerint az Európai Unió (EU) hintáztatására buzdítják egymást, hogy minél több pénzt szerezhessenek a vízügyi rablógazdálkodáshoz – olvasható a Hírklikknek is elküldött közleményben.

A korábbi korszakok hibás folyószabályozásai folytán Magyarország talajvizeinek szintje évszázados léptékben is süllyed, amit most a megváltozott klíma csak fokoz. Az év nagy részére jellemző igen alacsony vízállások a talajvizet szinte elszívják, amit viszont nem pótol vissza egy-két nagyobb áradás – hívja fel a figyelmet közleményében az ISZOMM. Hozzátették: ebben a helyzetben az EU sem kívánja az európai adófizetők pénzét a még nagyobb talajvíz-felhasználásba önteni, hanem elsősorban a vízpótlást támogatná. Ennek eszköze a csatornarendszerek visszaépítése lenne, ami egyébként már a honfoglalás idején is működött a Kárpát-medencében. 

A párt szakpolitikai álláspontja szerint országunkban a monstre tározókapacitások helyett a talajvizet folyamatosan pótolni képes csatornahálózat kiépítésére lenne szükség. Az általuk szorgalmazott koncepció – ahogy írják - évezredes múltra tekint vissza, ugyanakkor a magyar mezőgazdaság torzulásai, jellemzőn a szántóföldi gabonatermesztés kóros túlsúlya, illetve a kertészet és az állattenyésztés sorvadása elsősorban a vizeink gyors elfolyatásának az eredménye.

„Egy integrált víz- és mezőgazdasági, valamint vidékfejlesztési politika rövid távon is több száz milliárd forintos haszonnal járna, s felválthatná a semmittevéssel vegyes alkalmi kártérítések rendszerét” – véli az ISZOMM.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom