Cipős doboz ügy: a PestiSrácok felköpött a levegőbe és aláállt

Föld S. Péter 2020. augusztus 7. 16:05 2020. aug. 7. 16:05

A jobboldali sajtóra jellemző morális fölény jegyében, gyakran hazugságon kapott álhírgyártó PestSrácok még 2018-ban írt arról, hogy Czeglédy Csaba ügyvéd cipős dobozban vitte Gyurcsány Ferencnek a pénzt, hogy a DK vezetője azt más politikusok között szétoszthassa. Gyurcsány beperelte álhírgyártóékat és most meg is nyerte a pert. Ez még nem volna hír, ám a PestiSrácok ügyvédje a bíróságon kifejezetten szürreálisan érvelt, épp csak azt nem állította, hogy bocsánat mindenkitől, címeres ökrök vagyunk, már az óvodában is hülyegyerek volt a jelünk. Ám hiába a meglepő érvelés, a bíróság, miután magához tért a röhögéstől, nem fogadta el, hogy a cipős doboz hasonlattal pozitív tartalmat akartak adni a Gyurcsány Ferencet ekéző írásnak.

„Alperes szerint az az állítás, hogy valaki más megbízásából cipős dobozban pénzt, vagy más értékes holmit visz el valahová, a pénz tulajdonosára nézve nem sértő. A cipős dobozt a köznyelv nem köti össze a nokiás dobozzal, ez utóbbi egy konkrét ügyben egy vádlott részéről elhangzott konkrét közlés volt, emiatt épült be a köztudta a korrupció szinonimájaként, a cipős doboz kijelentéshez azonban pozitív jelentéstartalom társul. A Baptista Szeretetszolgálat hosszú évek óta minden karácsonykor cipős doboz akciót hirdet rászoruló gyerekek támogatására, erre utalt alperes alátámasztva érdemi védekezését a körben, hogy nemcsak pénz, illetve jogellenes ügyletből származó pénz szállítható cipős dobozban.”

A PestiSrácok tehát felköpött a levegőbe és aláállt. Nem irigyeljük őket, mert ezzel az ostoba indoklással – tényleg azt hitte a védőjük, hogy van bíróság, amelyik megeszi ezt a szart? – csak magukat tették nevetségessé. Sőt, nemcsak azt bizonyították be, hogy szánalmasak, de azt is, hogy legalább ennyire gyávák is. Vagyis, azt akarták elhitetni a bírósággal, hogy ők valójában nem ekézték Gyurcsányt, hanem kifejezetten megdicsérték. Ahelyett, hogy vállalták volna, amit leírtak, azt a látszatot kívánták kelteni, hogy a cipős doboz, ugyanúgy mint a Baptista Szeretetszolgálat esetében, jó ügyet szolgált.

Mely cipős doboz, egyébként nem létezett. Ha lett volna ilyen, akkor a PestiSrácok ügyvédjének nem kellett volna ennyire szánalmasan bizonygatnia, hogy valójában jót írtak a DK elnökéről. Ami legföljebb akkor lett volna életszerű, ha a PestiSrácok más alkalommal is dicsérte volna a volt miniszterelnököt, de erről természetesen szó sincs.

 

És még egy megjegyzés. Igazmondóék ügyvédje szerint, a nokiás doboz „azért épült be a köztudatba, mert egy konkrét ügyben egy vádlott részéről elhangzott közlés volt”.

A PestiSrácok arról azonban szemérmesen hallgat, hogy a nokiás doboz ugyanúgy kitaláció volt, mint most a cipős doboz.

A nokiás doboz létezésének tényét ugyanis a vádlott évekkel később visszavonta. Addigra azonban valóban beépült a köztudatba, ráadásul az alaptalanul megvádolt személyt – az egyik egykori főpolgármester-helyettest - sikeresen leamortizálta.

Mindehhez, epilógusként még annyit: a PestiSrácok mindmáig nem dicsekedett el azzal, hogy elveszették a cipős doboz ügyében ellenük indított pert. A témával kapcsolatban legutolsó közlésük 2018-as keltezésű, azóta erről bátran hallgatnak.