Csák János „az egyik legfelelősebben gondolkodó közel-keleti intellektussal" találkozott

HírKlikk 2023. szeptember 11. 08:45 2023. szept. 11. 08:45

Közös jordán-magyar kulturális és tudományos kezdeményezésekről, oktatási kérdésekről, az örökölt kultúra átadásáról, valamint régészeti együttműködésekről is tárgyaltunk Jordániában – tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs miniszter vasárnap este telefonon az MTI-t.

A miniszter elmondta, találkozott El Hassan bin Talal herceggel, „akinek világszerte ismert a tudományos tevékenysége, az egyik legfelelősebben gondolkodó közel-keleti intellektus, országának számos kulturális és tudományos intézményét vezeti".

A megbeszélésen arról volt szó, milyen közös kezdeményezései lehetnek a két országnak számtalan területen, a klímaváltozástól a vízellátáson keresztül a béke kérdéséig – közölte Csák János. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: nagyon sok helyi konfliktus van a világban, ezek megelőzése csak együttműködéssel lehetséges, amelynek vannak kulturális és tudományos vonatkozásai.

A miniszter közlése szerint a találkozó a jordániai nemzeti múzeumban zajlott, amely „valójában történeti és innovációs múzeum is", ezért a herceghez csatlakozott a digitalizációért felelős miniszter és a kulturális miniszter asszony.

„Mivel a herceg benne van a World Science Forum intézőbizottságában, arról is szót ejtettünk, hogy ez a magyar kezdeményezés, amely 2003-ban indult, tehát az idén húsz éves, milyen további fejlődési lehetőségek előtt áll" – mondta Csák János.

Hozzáfűzte: Haifa Najjar kulturális miniszter asszonyt és El Hassan bin Talal herceget is meghívta Magyarországra, „mivel mindkét ország nagy súlyt helyez arra, hogy a családokon, a kulturális intézményrendszeren, valamint az iskolákon keresztül hogyan lehet a leghatékonyabban átadni értékeinket, örökölt kultúránkat, hiszen az új technológiák sokszor föllazítják a kötelékeket a nemzedékek között".

A másik találkozó Pearce Paul Creasmannal zajlott, aki az Amerikai Régészeti Központ (American Center of Research) vezetője. Ez a legrégebben létező, a világon több helyen működő régészeti társaság, amely a legtöbb ásatási jogosítvánnyal rendelkezik Jordániában is – közölte Csák János.

Creasman professzorral a Machaerus projektről tárgyaltak. Machaerus az a vár, ahol Heródes Antipász lefejeztette Keresztelő Szent Jánost 29-ben – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a machaerusi ásatás vezetője, Vörös Győző professzor is jelen volt a találkozón.

„Úgy tűnik, ki tudunk alakítani régészeti együttműködéseket más, Jordániában levő szentföldi, a Krisztus korabeli és Krisztus kora előtti területekre is" – mondta Csák János.

Forrás: MTI