Csaknem 5 milliárdért vásárolt PCR-teszteket semmisít meg a kormány

HírKlikk 2021. november 23. 16:05 2021. nov. 23. 16:05

Csaknem 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt tesztet selejtez le az állam. A megsemmisítésük további 206 millióba kerül.

Az Országos Kórház Főigazgatóság különböző típusú PCR-tesztek megsemmisítését rendelte el. A munkát a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi – írja a Jelen.

Megbízható forrásaik állítják, hogy nagyságrendileg 5 milliárd forint értékű tesztet semmisítenek most meg.

Tavaly, a kapkodó és átláthatatlan kormányzati beszerzések alatt nem csak lélegeztetőgépeket vásárolt nagy mennyiségben a kormány, hanem PCR-teszteket is. Aztán a járványt azzal is rosszul kezelték, hogy nem végeztek elég tesztet.

A portál úgy értesült, hogy a Fosun típusú tesztből – ennek darabja 6070 forint volt – 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. Ezek idén március végén, április elején jártak le. A Clinomics termékéből 161 millió forintért vett, ennek darabára 2593 forintba volt és 2021. április 20-án jártak le. A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is – ennek darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam, azaz a magyar adófizetők. A Maccura-k is idén tavasszal, azaz április 7 és 13 között jártak le. Éppen, amikor a harmadik hullám tombolt az országban. Ezek a tesztek landolnak most a kukában.

A portál hetek óta próbálta szóra bírni az állami szerveket, hogy számoljanak be arról, milyen, hány adag és mennyi pénzbe kerülő PCR-tesztet semmisítenek meg a járvány kellős közepén. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a közérdekű adatigénylés határidejének lejártát megelőző napon a következőket válaszolta:

„Az 1., 2. és 3. kérdés tekintetében az Állami Egészségügyi Tartalékra, annak mennyiségére és összegére vonatkozó adatok ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék. Erre tekintettel az Info tv. 27. § (5) és (6) bekezdése alapján az 1., 2. és 3. kérdésre az adatkérelmét elutasítjuk.”

A kormány szerint tehát a súlyos járvány idején, az adófizetők pénzén megvásárolt, majd hanyagságból (vagy a rossz beszerzési stratégia miatt) kukába kerülő PCR-tesztek sorsáról feltett kérdések veszélyeztetnék az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet a feladatellátásban.