Családi kör: Orbán az öccsének is juttat a jóból

Föld S. Péter 2019. november 21. 18:22 2019. nov. 21. 18:22

„Egy-egy szárnyat, combot nyújt a kicsinyeknek”. Arany János Családi kör című verséből idéztünk, de Orbán Viktor egy-egy szárnynál, combnál többet juttat az övéinek. Öccse, Ifj. Orbán Győző egy olyan informatikai cégben érdekelt, mely cég annyira szerencsés, hogy sorra kapja az állami megrendeléseket. Meg hát nem csak a miniszterelnöknek van veje, az öcskös is büszkélkedhet ilyennel. Kovács Viktornak hívják ifj Orbán Győző lányának férjét, neki is van érdekeltsége a Szentgyörgyi Gáborral közös cégben. Mindezt a Direkt 36 oknyomozó újságíró tudták meg.

Mindenki dolgozik valahol, nem is volna ezzel semmi baj, hanem hát Szentgyörgyi Gábor vállalkozása hét évvel ezelőtt még mindössze 46 millió forintot árbevételt produkált, ám tavaly már majdnem tízmilliárdot. Szép ez a fejlődés, de nem kell irigykedni, mert mindenkinek a tarsolyában van a marsallbot. Van annak, aki el nem issza. Meg annak is, akinek miniszterelnök a testvére.

A szocializmusban volt egy vicc, így hangzott: - Igaz, hogy három gyerek után lakáshoz lehet jutni? A válasz: - Igen, ha az egyik gyerek miniszter.

Még jobb, ha miniszterelnök az illető. Akkor végképp nem lehet akadály egy vállalkozás előtt. És ne gondoljuk, hogy itt valamiféle összefonódás van, és az említett urak az állam, azaz, az adófizetők pénzén élősködnek. Mindössze arról van szó, hogy Orbán Viktornak nagy szíve van, szereti a családját, és hát hogy is nézne ki, ha éppen a hozzá legközelebb állók maradnának ki a jóból. Néhány évvel ezelőtt Id. Orbán Győző, Orbán Viktor papája arról panaszkodott egy újságírónak, hogy neki nehezebb, mint másoknak, mert sokan nem mernek vele üzletelni, félnek attól, hogy miután ő a miniszterelnök apja, reflektorfénybe kerülnek, ez pedig nem hiányzik senkinek.

Van, persze megoldás. Nem is egy, rögtön kettő. Az egyik, hogyha Orbán Viktor már nem lesz miniszterelnök, akkor testvére és apukája bárkivel  bátran üzletelhet, látástól vakulásig. A másikat alig merjük említeni, annyira evidens: még a látszatát is kerülnünk kell annak, hogy korrupt gazemberek vagyunk.