Csapdában a DK- Jobbik együttműködés

Sebes György 2021. szeptember 22. 14:35 2021. szept. 22. 14:35

Beszámoltunk róla, hogy az atv.hu egy képet közölt, amelyen Ózd alpolgármesterére hasonlító férfi karlendítésnek tűnő mozdulatot tesz. Sok a kérdőjel, de egy biztos: az ellenzéki pártok a jelenlegi helyzetben nem nyújthatnak támadási felületet, különben kárba vész minden eddigi erőfeszítésük.

A XX. század történelme megtanította a jóérzésű embereket, hogy minden különös, furcsa, vagy csak annak látszó jelre érzékenyek legyenek. Meglehet, sokan néha túl érzékenyek, de ez is érthető a két világháború, és megannyi szörnyűség fényében.

Azon a fotón, amely portálunkon is látható, egy ember áll, felemelt karral. Ha az volt a szándéka, hogy csak integessen, rossz helyet választott. Egy olyan épület előtt áll ugyanis, amelyen zsidóellenes feliratok olvashatók, látható egy akasztófa is, egy kiállítás részeként. Így a mozdulat félreérthetetlen. Ez náci karlendítés.

Az ember pedig, akit lefényképeztek, nagyon hasonlít Ózd alpolgármesterére. Ő valóban járt azon a helyen – a lengyelországi Katowicében –, amikor a fotó készült. Egy delegációval Ózd lengyel testvérvárosát, Chorzówot keresték fel 2018-ban és elmentek a Szilézia történetét bemutató múzeumba is.

Nagyon valószínű az is, hogy valóban Farkas Péter Barnabás látható a képen és nem is montázsról van szó. Az ATV megpróbált kérdéseket feltenni a honlapján megjelent fotóról, de választ egyelőre nem kapott. A probléma az, hogy Farkas Péter Barnabás a Jobbik színeiben nemcsak Ózd alpolgármestere – 2016 óta –, hanem most indul az ellenzéki előválasztáson is. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében támogatja őt a DK, az LMP, a Momentum és az MMM.

Az egykori szocialista képviselő és miniszter, Kósáné Kovács Magda örök érvényű szavait kell itt is idézni. Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. Hiszen a helyzet mindenképpen aggasztó. A Demokratikus Koalíció szavazói számára különösen az. Hiszen pártjuk szerződésben vállalt együttműködést a Jobbikkal, amely – állítólag – már nem ugyanaz, ami volt. De tagjai a jelek szerint nem mind változtak meg. Így pedig súlyos politikai felelősséget vesz magára mindenki, aki továbbra is bízik ebben a kapcsolatban. Lehet persze magyarázni és magyarázkodni.

Ám tavaly az összes ellenzéki párt példát kaphatott rá, mennyire veszélyes lehet ez a fajta együttműködés. Ugyancsak Borsodban, egy megüresedett parlamenti képviselői helyért az a Bíró László indult, akiről kiderült, hogy támadható, mert korábban vállalhatatlan – rasszista és antiszemita – kijelentéseket tett. Végül vesztett, de a kormánypártok propagandája aduként kezelte, ami nyilvánosságra került róla. Bíró most is indult volna az előválasztáson, de végül – bölcsen – visszalépett az MSZP-s jelölt javára.

A teljes ellenzék most nem sétált bele egy hasonló csapdába, de ezek szerint a DK igen. Pedig ha ők is le akarják váltani a nemzeti együttműködés jelenlegi rendszerét, nem engedhetik meg maguknak, hogy bármelyik jelöltjük támadható legyen. Az eddigi tapasztalatok alapján, ugyanis biztosan számíthatnak rá, hogy Orbán Viktor és csapata egyetlen apró lehetőséget sem hagy ki, ha esély kínálkozik a támadásra. Az összefogásban érintett pártok pedig megígérték, hogy csak és kizárólag feddhetetlen és támadhatatlan jelöltekkel vesznek részt az előválasztásban. Ezt az alapelvet minden résztvevőnek komolyan kellene venni és be is tartani.

A tét ugyanis nem csekély. Az ország jövőjéről és sorsáról van szó. És ezt a küzdelmet csak akkor lehet sikerrel megvívni, ha olyanokat állítanak csatasorba, akikkel valóban azt lehet bizonyítani, hogy új korszakot akarnak nyitni. A múlt árnyai pedig itt semmiképpen sem kísérthetnek, akár a közeli, akár a távoli múltról van szó.

Ezt kell most is megfontolni. Talán még nem késő.