Csődközeli helyzetbe sodorta Nagykátát a fideszes városvezetés

Nagy András 2019. február 14. 17:12 2019. feb. 14. 17:12

Nagy a baj Nagykátán: a Pest megyei városban kedden rendkívüli testületi ülést kellett tartani, mert a településen csődközeli helyzet alakult ki. A 400 milliós hátralékot felhalmozó fideszes városvezetés 2014-ben még 300 milliós plusszal indult, most azonban úgy tűnik, csak komoly megszorító intézkedések bevezetése árán lehet egyensúlyba hozni a költségvetést.

Csődközeli helyzet van Nagykátán – értesült a Hírklikk. Városházáról származó információink szerint a több mint 12 ezer fős Pest megyei település 2019-es költségvetésének tervezetében egy 400 milliós lyuk tátong, ami főleg két okból problémás. Az egyik, és egyben égetőbb gond, hogy a helyi önkormányzatoknak a törvény szerint február 20-ig, vagyis jövő szerdáig kell elfogadniuk a 2019-es büdzséjüket, márpedig a jogszabály azt is előírja, hogy mínuszos költségvetést megszavazni nem lehet.

A másik érdekesség, hogy Nagykáta fideszes vezetése 4-4,5 év alatt úgy hozta csődközeli helyzetbe a várost, hogy 2014-ben még 300 millió forintos plusszal vették át a költségvetést. Azt, hogy a nagykátai költségvetés körülbelül 10%-át kitevő, mintegy 400 millió forintos hiányért elsősorban a felelőtlen fideszes városvezetés, vagy a Fidesz-kormány a hibás, kívülről nézve nehéz eldönteni.

Az viszont biztos, hogy a kialakult helyzetre napokon belül megoldást kell találni. Erre legkorábban a jövő keddre összehívott rendes testületi ülésen kerülhet sor, ahol információink szerint komoly megszorító intézkedéseket jelenthet be a fideszes városvezetés.

„Itt ez azt jelenti, hogy az önkormányzattól 20-25 embert azonnal kirúgnak, értékes városi vagyontárgyakat elkótyavetyélnek, a gyermekétkeztetést pedig privatizálják” – fogalmazott forrásunk.