Csehország inkább a többséggel tart

HírKlikk 2022. január 15. 12:56 2022. jan. 15. 12:56

Miután Csehország 2022 júniusában átveszi az EU soros elnöki tisztségét, a cseh kormány lazítani akarja a részvételét a régiós együttműködésben és erősíteni az ország kapcsolatait az EU más tagországaival. 

Csehország nem akarja felmondani a visegrádi együttműködést, de erősíteni kívánja kapcsolatait a V4-en kívül is, például Franciaországgal, amellyel sok mindenben közös állásponton lehet. 

Magyarország és Lengyelország napjainkban komoly vitát folytat az EU többi tagállamával, miközben Csehország és Szlovákia a többségi állásponttal ért egyet, mondta Mikulás Bek, az új prágai kormány európai ügyekben illetékes minisztere egy interjúban – írta meg a Radio Prahára hivatkozva a Napi.hu.

A V4-es kapcsolatrendszert 30 évvel ezelőtt kezdték építeni a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák vezetők, jóval a négy ország NATO- és EU-csatlakozása előtt. A V4 számos esetben közös álláspontot alakított ki az EU-n belül. Ezek közé tartozott a Green Deal és a nukleáris energia felhasználása. Ugyanakkor két tagországban, Lengyelországban és Magyarországon illiberális politikai fordulatot hajtottak végre konzervatív nacionalista kormányaik vezetésével. Ez aláássa az európai alapértékeket, a jog uralmát és a független jogszolgáltatást.

Forrás: Napi.hu