Csellel venné be Budapestet a Fidesz

Föld S. Péter 2020. február 13. 14:02 2020. feb. 13. 14:02

Valami megváltozott az utóbbi néhány hónapban. Az ember csak kapkodja a fejét, az történik, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. A Fidesz különböző rendű és rangú politikusai – szakítva az eddigi gyakorlattal – egyre gyakrabban szólalnak meg az ellenzéki sajtóban. Orbán Viktor ugyan továbbra sem áll szóba az ellenséggel, ám alvezéreinek engedélyezte, hogy leereszkedjenek a frontvonal másik oldalán lévők közé. A politika maradt, ami volt, a Fidesz szemében Budapest továbbra is bűnös város. Ám amióta Habony Árpádot hazavezényelték Londonból, a kormánypárt taktikát változtatott.

Orbán és társai most a jóságos felnőttet játsszák, akik segíteni szeretnének Budapestnek. Miközben persze nagyon sajnálják, hogy a főváros új vezetése tapasztalatlan és hozzá nem értő, de ők nem haragszanak a budapestiekre, botlásnak tartják, amiért nem a Fideszt választották októberben, és hajlandók a megtévedt bárányoknak segíteni.

Legutóbb Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős kormánybiztos biztosította a kormány jó szándékáról a budapestieket. Elmondta, és a Twitteren is leírta, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben, a kormány betartja az összes ígéretét. Meglesz a 3,2 milliárd forint a 40 korszerű busz beszerzésére, és a 80 milliárd forintot is odaadják, ami a 3-as metró felújításához még kell. Hasonló szellemben nyilatkozott a Klubrádióban Vitézy Dávid is, a tömegközlekedés és a városi mobilitás szakértője, a frissen megalakult Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. Mindez látszólag jó jel. Gondolhatnánk, lehet lenyugodni, a kormány már nem akarja sem kivéreztetni, sem megfojtani Budapestet. A Fidesz számára bukást jelentő, októberi önkormányzati választás estéjén Orbán sértődötten arról beszélt, hogy a kormány tiszteletben tartja a budapestiek akaratát, és semmi olyan nem épül Budapesten, amit a fővárosi lakói nem szeretnének. Elsősorban a Liget projekt néven futó környezetrombolásra gondolt, a zöldként eladni kívánt múzeumi negyedre. És úgy tűnt, meg is állapodtak az új főpolgármesterrel, hogy a már részben kész épületeket befejezik, de azok építését, amelyekhez még nem fogtak hozzá, nem folytatják. Az utóbbi napokban azonban több forrás jelezte, hogy az építkezések a Városligetben gyakorlatilag az eredeti terveknek megfelelően, azaz, gőzerővel folynak.

És akkor még nem beszéltünk arról, amire a kormány – még Újbuda előző vezetésével megállapodva – készül. Egy tömegközlekedést fejlesztő programnak álcázott környezetpusztításról van szó, amelynek során, a Hamzsabégi út környékén közel 300 fát vágnának ki, lecsökkentenék a zöldfelületet. Ezzel szemben, a már meglévő, tehervonatokat is kiszolgáló két sínpárt három, egyes szakaszokon négyre bővítenék. Feltehetőleg erről a botrányos ügyről is sokat fogunk még hallani a következő időszakban.

A lényeget tekintve, tehát nincs változás, a kommunikációt illetően viszont sok minden más lett. Budapest most éppen nem bűnös város, amit szembe kell állítani a romlatlan, tiszta vidéki Magyarországgal. A fővárost – a szavak szintjén legalábbis – most éppen nem akarják lerombolni Orbán hadai, és nem szándékoznak sóval behinteni a helyét. A kormány és a Fidesz rájött, hogy az erőpolitikával nem megy semmire, ezért mostantól nem csak erővel, de csellel is igyekszik bevenni Budapestet.