Csintalan Sándor: félfasiszta kaszárnyarendszer intézményes megvalósítása folyik a közoktatásban, az egészségügyben, a honvédségnél

HírKlikk 2023. május 3. 08:15 2023. máj. 3. 08:15

Teljesen értelmetlen és felesleges ennek a rendszernek bármelyik eleméhez konstruktívan hozzászólni vagy kritizálni, fel kell ismerni, hogy a rendszerrel van probléma, nevezzük azt Orbán-rendszernek vagy NER-nek – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor, korábbi szocialista politikus. „Arra kell az ellenzéknek koncentrálni – tudomásul véve a közjogi helyzetet és a választói akaratot –, miképpen juthat el oda, hogy megbuktassa a rendszert a miniszterelnökkel az élén.

Ha a rendszert akarjuk megragadni, akkor kooperálni kell és nem egy új főpolgármester-jelölt személyén gondolkodni, ami témát ad a kormánypárti sajtónak, miközben Karácsonnyal nincsen semmi baj – tette hozzá Csintalan Sándor. Szerinte nem az összefogással volt baj 2022-ben sem, hanem az előválasztás őszinteségével. „Összefogás nélkül nem lesz semmi.”

„Az ellenzéknek tehát most azon kellene gondolkodni, hogyan jut el odáig – levonva az összes személyi, anyagi, szervezeti konzekvenciát –, hogy megállapodjon abban a néhány dologban, amely a rendszer lényegéről szól. Utána össze kellene rakni azt a stratégiai, szakpolitikai koncepciót – természetesen vitában, nagyon sok új szereplő bevonásával –, amely mentén lehet politizálni.” Hozzátette, az ellenzék egyik része azzal van elfoglalva, hogy bedarálja a többieket, a másik része pedig kritizál.

Beszélt arról is, hogy egy félfasiszta kaszárnyarendszer intézményes megvalósítása folyik a közoktatásban, az egészségügyben, a honvédségnél és a BTK-módosítás, ami a sajtóra vonatkozik, az is arra szolgál, hogy bármit mondhassanak bárkiről, és aztán a megvádolt küzdjön meg vele, mert neki kell bizonyítani az igazát.

Csintalan Sándor mérhetetlen gyalázatnak nevezte, amit a putyini népirtás támogatásával ez a kurzus produkál. „Lelkileg, emberileg, erkölcsileg mérhetetlenül bánt, de ami ennél sokkal jobban bánt, hogy ahogy múlik az idő, a magyar közvélemény egyre kevésbé érti, mintha nem járt volna iskolába, mintha nehéz lenne feleleveníteni azt, amikor a ’30-as években Adolf Hitler megírta a Mein Kampfot, amibe mindent beleírt, majd tíz évig az európai politikai elit egy része úgy csinált, mintha nem olvasta volna, vagy mintha nem értené.”

Rámutatott, az orosz agresszió nem egy éve, hanem 2014 óta tart, amikor tűzszünet volt, akkor az oroszok csak építkeztek, aztán megint támadtak.

Beszélt a magyar hadsereg főparancsnokának eltávolításáról is, miután a győri repülőtéren keresztül francia helikopterek érkeztek az ukrán határőrséghez. Csintalan Sándor szerint nem véletlen, hogy sorozatosan derülnek ki lehallgatások, mert ezzel összefüggésben azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akár a franciák szivárogtatták ki a repülők mozgását, bár egy időjárási műhold vette észre.

„Ez most egy olyan politikai biznisz, amelyet Ruszin-Szendi Romulus nem a saját szakállára csinált, ebben a rendszerben ez nem így működik. Ugyanakkor őrült nyomás van a geopolitikai térben, a NATO oldaláról és a honvédő háborút támogató politikai tényezők oldaláról Európában, akik kezdik kiismerni, hogy 2013 után az unión belül is támadhat egy olyan helyzet, amelyben egy ország elindul a fasizmus útján, és beszáll egy népirtó birodalom támogatásába.”

A Klikk TV műsorát itt tekinthetik meg.