Csótány stílus

Föld S. Péter 2019. június 6. 09:48 2019. jún. 6. 09:48

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője kedden este 10 óra tájban benyújtotta a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának kiszervezéséről szóló törvényjavaslatot. A kiszervezés ebben az esetben azt jelenti, hogy a kormány elvenné a Magyar Tudományos Akadémiától a teljes kutatóhálózatát, mindemellett arra is kötelezné az Akadémiát, hogy a vonatkozó vagyonelemeket adja át ingyenes használatba az újonnan létrehozott, Eötvös Loránd Kutatási Hálózat néven futó szervezetnek.

Most nem a törvénytervezet sokak által vitatott tartalmáról kívánunk megemlékezni, hanem a módszer aljasságára hívnánk fel a figyelmet. Nemcsak arról van szó, hogy a magát kulturális bizottságnak nevező grémium fideszes nímandjai megalázták az akadémia nemzetközi hírű tudós elnökét, hanem arról is, hogy Palkovics miniszter este 10 órakor nyújtotta be a törvénytervezetet. Olyan időpontban, amikor a magyar polgárok többsége már az esti alváshoz készülődik, az újságok túl vannak a lapzártán, egyszóval minden fronton lankad a figyelem. Nem véletlen, hogy a betörések és a nagyobb rablások többségét is többnyire az éj leple alatt, a jótékony sötétség védelmében követik el.

Emlékszünk még a Szabadság téri megszállási emlékmű történetére. Azt is éjszaka emelte a helyére a kormány, nem voltak ünnepi beszédek, se történészek, se politikusok nem méltatták a szobor nagyszerűségét. Mintha az urak érezték volna, hogy mekkora sunyiság az, amiben részt vállaltak,

Nagy Imre szobrát is éjszaka vitték el a Vértanúk teréről. Nyilván rossz volt a lelkiismeretük a forradalom vértanújának elszállítását elrendelő elvtársaknak, nem akarták, hogy még nagyobb balhé legyen. Maradt a szégyen, amit egyhamar nem mosnak le a századok. Pedig, 30 évvel ezelőtt, amikor a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor június 16-án, Nagy Imre újratemetésének évfordulóján kiűzte az oroszokat a Hősök terén, nem éjszaka volt, hanem nappal. Azokat az oroszokat küldte haza nagy bátran Orbán, akik államközi megállapodás keretében már javában úton voltak, hogy elhagyják Magyarország területét.

Ilyenek ezek az urak, álságosak és akár a csótányoknak, nekik is a sötétség az igazi terepük. Éjjel leplezni le egy szobrot, sötétben elvinni a helyéről egy másikat, este 10-kor törvénytervezetet benyújtani – ez az ő terepük, ebben tudnak kiteljesedni.

A parlament aztán majd szépen megszavazza az elétolt tervezetet – az akadémiai törvény nem kétharmados, egyszerű többség is elég az elfogadásához – Áder János köztársasági államfő pedig szokás szerint aláírja.

Éjjel, vagy nappal, számára egyre megy. Még az sem kizárt, hogy minden hullámhosszon.