Demeter Szilárd megkegyelmezett a Sziget Fesztiválnak

Föld S. Péter 2023. április 4. 14:40 2023. ápr. 4. 14:40

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, egyben a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos, a napokban egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy bármikor megszűnhet a Sziget Fesztivál, ha ők – mármint az általa elnökölt Petőfi Kulturális Ügynökség – úgy döntenek. Aggodalomra azonban egyelőre nincs ok, Demeter szerint ugyanis nem gondolkodhatnak így, mert „a Sziget Fesztiválnak a teljes kulturális hozadéka sokkal nagyobb annál, hogy én mit szeretnék a nyolc hektárunkon.” Óbuda polgármestere szerint a főigazgató összevissza beszél, az általa említett terület ugyanis a fővároshoz, illetve a harmadik kerülethez tartozik, Demeter viszont azt állítja, hogy kiragadtak egy részletet az interjúból, ő ugyanis csak egy kérdésre válaszolva mondta, hogy akár meg is szűnhetnek a szigeten a fesztiválok.

„A Sziget Fesztivál nagyon könnyen megszűnhet, ha mi a Petőfi Kulturális Ügynökségben úgy döntünk, hogy a Hajógyári szigetnek a hozzánk, a tulajdonunkba került részére nem engedünk fesztivált” – közölte Demeter a Spirit FM adásában, majd – ha nem volna mindenki számára világos – hozzátette: „onnantól kezdve nemhogy Sziget Fesztivál, hanem semmilyen fesztivál nincs a Hajógyári szigeten.”

Demeter Szilárdnak e hatalmi gőgtől átitatott fenyegetésen kívül más is van a rovásán. Amikor 2018 decemberében kinevezték a PIM élére, az első munkaértekezleten azt mondta a kollégáknak, hogy „megveszekedett orbánista vagyok, száztíz százalékig támogatom a kormány politikáját.” Akkor még csak sejteni lehetett, hogy mindez mit jelent, ám nem sokkal később – amikor az őt támadó újságírók megneveléséről fejtette ki nézeteit – már konkrétabban fogalmazott. „Ezért üzennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát – kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk például a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük."

A megfenyegetett illetők nem igazán lelkesedtek a gondolatért, hogy Demeterék eljátsszák az ujjaikon az Örömódát kalapáccsal. Schilling Árpád például a Demokratának nyilatkozva azt mondta a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójáról: lehet, hogy nem tud róla, de náciul beszél. Ezzel nagyon megbántotta Demeter Szilárdot.

A nácizás nagyon bánt, mert székely vagyok, és a székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták.” Demeter Szilárdnak igaza van, a székelyek valóban nem nácik. Az, hogy valaki székely, nem jelenti azt, hogy az illető náci lenne. Persze, azt sem jelenti, hogy nem az. A székelyek ugyanis – csakúgy, mint a világ többi nációja – sokfélék. Vannak közöttük tehetséges és tisztességes emberek, és akadnak gazemberek is. Így van ezzel minden nemzet, miért épp a székelyek lennének kivételek? Az viszont kínos, hogy Demeter Szilárd székelységével igyekszik bizonygatni, hogy ő nem náci. Ahelyett, hogy a tetteivel és a mondataival bizonyítaná. Például úgy, hogy nem listázza a magyar írókat, nem akarja eldönteni, hogy ki magyar író, és ki nem. Demeter szerint ugyanis az a magyar író, aki magyarul ír magyaroknak, és azt akarja, hogy a műveit száz év múlva is magyarul olvassák.

„Az, hogy magyar irodalom, azt jelenti, hogy magyar szerző úgy ír, hogy a horizontján magyar olvasó virtuális képe lebeg, és azt szeretné, száz év múlva szintén magyar olvasók, ítészek, kánonalkotók helyezzék el az ő életművét a magyar irodalom egészében. Aki így gondolkodik, az magyar író...Van egy másik ág, aki világhírű író szeretne lenni, de nem bír annyira idegen nyelvet, hogy azon a nyelven írjon, hanem magyarul írja, de gyakorlatilag egy németországi vagy franciaországi, amerikai olvasó képe lebeg az ő szeme előtt. Azt szeretné, hogy lefordítsák a művét, és azokon a piacokon fusson be. Ő az én alapállásom alapján nem tekintendő ebbe a körbe tartozónak.” 

Neveket is tudna mondani, közölte Demeter, de nem mond, mert nem akar botrányt. Pedig nem áll távol tőle a botrány, legutóbb például az általa gründolt Petőfi Zenei Tanács összetétele verte ki sokaknál a biztosítékot. A jeles grémium tagjai között ugyanis egyetlen nő sincs, de ez nem azért van, mert Demeter macsó lenne, hanem – mint a Telexnek elmondta – „a tanács összetétele teljesítményalapú, a felkéréskor a hozzáadott értéket nézték, nem bárkinek a biológiai, avagy társadalmi nemét. Ezt soha nem néztem, mint ahogyan a szexuális szokások alapján sem szoktam megkülönböztetést tenni.”

Nem mindenkit nyugtatott meg ez a rövid válasz, a 24.hu rá is kérdezett Demeternél, miként lehetséges, hogy egyetlen arra érdemes női zenészt sem találtak, aki méltó lenne a tanácsban végzett munkára. Demeter válasza a kormány által elítélt és pellengérre állított gender-alapú megközelítésre hajaz, ezt mondta ugyanis: „Egyébként honnan tudják, hogy nincs nő benne? Bárki tarthatná magát nőnek (csak nem coming outolt még), és amilyen világban élünk, ezt el kellene fogadnunk. Ha transzjogi aktivista lennénk, akkor az összes ilyen kérdezőt transzfóbiával vádolhatnám. Ezzel csak arra szerettem volna rámutatni, hogy mennyire nem releváns szempont valakinek a neme.” 

Ennyit röviden Demeter Szilárdról. Mindez leginkább azért érdekes, mert olyan emberről van szó, aki szinte korlátlan hatalmat kapott a kulturális élet csaknem minden területén. A cirkuszművészetről mindezidáig nem nyilatkozott, és úgy néz ki, hogy a színháztól is távol tartja magát. Utóbbit ugyanis gyűlöli. Mint egy interjúban elmondta, libabőrös lesz, úgy érzi magát a színházban, mint a fogorvosnál.