Demonstráló pedagógusok lepték meg Novák Katalint a Sándor-palotában

HírKlikk 2023. május 14. 15:56 2023. máj. 14. 15:56

Pedagógusok, szülők és diákok jelentek meg a Sándor-palota vasárnapi nyílt napján. Novák Katalin odament a státusztörvény miatt tiltakozókhoz, akik arra szerették volna rávenni a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Az akciót a Pedagógus Egység szervezte.

Az oktatás helyzetének javításáért tüntetők többek között egy Novák Katalintól származó idézetet vittek a köztársasági elnök hivatalához.

„Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem kórházi ápolóként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből.”

Az idézett mondatot Novák Katalin még 2010. októberében írta blogjába. A politikus akkoriban költözött vissza családjával Németországból Magyarországra, hogy a Külügyminisztériumban dolgozzon. A blogot később törölte – írja a 24.hu.

A PDSZ oldalára kirakott rövid videók szerint a Sándor-palota hétvégi nyílt programján egy csoport pedagógus, szülő és diák – köztük a slam poetryjével tavaly október 23-án feltűnt Pankotai Lili – a palota kertjében próbálta azt elmondani a köztársasági elnöknek, hogy ne írja alá a pedagógusok tervezett státusztörvényét.

Simkó Edit arról beszélt Nováknak, hogy már 2013 óta próbálják elmondani, mi a baj az oktatási rendszerrel. Mint mondta, ennyi bérért senki sem akar már a fiatalok közül tanítani, a tanári kar elöregszik, és kérdés, hogy tíz év múlva ki tanítja majd a gyerekeket.

Munkát keresek, csalódtam az oktatásban, elmegyek egy raktárba rakodni, és azzal többet keresek, mint 55 évesen pedagógusként – mondják a videóban a köztársasági elnöknek. Egy másik videóban Novák Katalin azt hangoztatja, hogy „egymás sértegetésével nem megyünk semmire. Én idejöttem, megszólítottam önöket, érdeklődéssel meghallgatom, mit gondolnak.”

Felmerült, hogy tárgyalóasztal előtt kellene megbeszélni a pedagógusokkal kapcsolatos ügyeket, ám Novák közölte, nem ő felel a kormányért, és azt is megjegyezte, a két fél közül, nem ő az, aki dokumentálja ezt a beszélgetést.