Die Presse: súlyos válsággal küszködik a magyar gazdaság

HírKlikk 2023. szeptember 10. 13:15 2023. szept. 10. 13:15

A vezető osztrák lap szerint mély válságban van a magyar gazdaság. Miközben a lakosság az unión belül példátlanul magas áremelkedéstől szenved, a kormány igyekszik elterelni a figyelmet a bajokról.

A Die Presse cikkét a hvg.hu szemlézte. Az osztrák lap szerint a hatalom az utóbbi 13 évben két valóságot alakított ki a nyilvánosság számára. Az egyik az a párhuzamos világ, amit a hivatalos propaganda terjeszt a vezetőszárra vett sajtó bevetésével. A másik az, amit a bőrükön éreznek az emberek, és amely teljesen más, mint a párhuzamos világ.

Orbán Viktor előkapta a „kenyeret és cirkuszt” jól bevált módszerét. Megrendeztette az atlétikai vb-t – egy vadonatúj, méregdrága stadionban, közben pedig befagyasztotta egy sor alapélelmiszer árát, de úgy, hogy azt egy tervgazdaság sem csinálná különbül.

A lap közölte, a jobboldali-populista kormányfő már idejekorán megtalálta az bűnöst: Brüsszel tehet mindenről, mivel kinyitotta Pandora szelencéjét a teljesen szükségtelen szankciókkal. A Fideszről lepattan a vélemény, miszerint Orbán Viktor végül megszavazta az összes szankciót, továbbá hogy a páratlanul magas inflációt leginkább saját magának köszönheti.

Szakértők utalnak arra, hogy a többi volt szocialista országban messze alacsonyabb az infláció, a másik három visegrádi államban valamivel tíz százalék alatt marad.

A magas árak megviselik a gazdaságot. Zuhan a vásárlóerő, a kiskereskedelmi forgalom értéke tíz százalékkal esett vissza. Ráadásul 5,5-6 százalék lesz az államháztartás hiánya.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom