Dobrev: készen áll a terv, hogy 2022 után az új kormány helyreállítsa a jogrendet

HírKlikk 2021. január 14. 17:15 2021. jan. 14. 17:15

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője a KlikkTV vendégeként közölte: az elkövetkező választás után helyre kell állítani a demokratikus kormányzás becsületét és erre készen áll az ellenzéki összefogás.

Dobrev Klára történelmi jelentőségűnek tartja, hogy hosszú egyeztetések után, de végre sikerült megalkotni az egységes ellenzéki koalíciót. Mint fogalmazott, a közös értékek vitája a demokrácia lényege, amitől elszokott a hazai politika, mivel Orbán eddig teljesen más pályára állította a politikai életet s benne az ellenzéket.

Az, hogy az ellenzéki pártok összeálltak és megállapodtak a kormányzás közös elveiben, sikerült meghatározni a közös megegyezésen alapuló miniszterelnök majdani személyét, elfogadni a közös lista tényét, az egy közös jelölt személyét a választókerületekben, mindez biztató közelségbe hozta, hogy 2022-ben véget ér ez a rémálom, amit orbáni kormányzásnak hívunk.

Álláspontja szerint, arról még korai lenne beszélni, hogy ki, kik lesznek az említett jelöltek, illetve miniszterelnök az ellenzék részéről, mivel jelenleg fontosabb az, hogy milyen Magyarországot akarnak létrehozni ’22 után, mint a személyi kérdések: „erről akkor érdemes beszélni, amikor a pártok megállapodtak, hogy elkezdődik a verseny”.

Emlékeztetett 2014-re, amikor éppen a közös terv hiánya miatt, pusztán a személyi kérdések kötötték le az ellenzéket – most viszont egy másik úton indultak el és ezt meg kell tartani: „amikor eldördül a startpisztoly és elindul az előválasztási verseny, akkor minden párt meg fogja nevezni a miniszterelnök-jelöltjét – a Demokratikus Koalíció is.

Arra a felvetésre, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter az Európai Uniót kritizálja a vakcina ellátásának lassúságával és ezzel magyarázza a kelet, az orosz oltóanyagok piaca felé történő kormányzati nyitást, Dobrev Klára felhívta a figyelmet, hogy mindez természetesen pont ellenkezőleg igaz. Az unió ugyanis, függetlenül a tagországok anyagi helyzetétől, folyamatosan és egyenletes ütemben teríti az elfogadott vakcinát. Hozzátette továbbá, hogy Szijjártó Péter ott ült az Európai Unió minden egyes döntésénél, ő is döntött a kérdésekben. Ezért is furcsállja, hogy a magyar kormány folyamatosan Brüsszelre mutogat, elvégre az unió „nem egy Brüsszelbe költözött ufó, hanem például Szijjártó Péter is, aki ott ült minden fontos döntésnél”. Az oltóanyagok ellátásával kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy amennyiben az unió az országok gazdasági helyzetének sorrendjében osztaná, Magyarország valamikor 2022 környékén jutna a négy engedélyezett vakcina valamelyikéhez.

Zárójelben hozzátette, hogy a kormány politikájának „köszönhetően” ma már, ha megkérdezik Európa bármely országában, hogy magyar-e, akkor hozzá kell tenni, hogy igen, de „nem Orbán”. 

Arra a kérdésre, hogy miként készül a választásig hátralévő, a kormány részéről borítékolhatóan „gyurcsányozással” és „gyurcsánynézással” eltöltendő időre, a DK uniós képviselője annyit válaszolt, hogy „nagyon ütésálló vagyok már/.../, a személyi igazolványomban amúgy nem szerepel a Gyurcsányné, Dobrev Kláraként jegyeznek”. 

A felvételt itt tekintheti meg.

  

 

Forrás: Hírklikk