Dobrev Klára: a Fidesz tönkretette az országot, és jobbról nem lehet leváltani 

HírKlikk 2024. június 8. 07:50 2024. jún. 8. 07:50

Magyarországon normális fizetés, nyugdíj, egészségügy, oktatás csak akkor lesz, ha véget ér Orbán Viktor rendszere, mert most minden egyes lépésükkel messzebb viszik a magyar embereket az európai jóléttől, a Tisza Párt pedig ugyanolyan jobboldali párt, mint az Orbán vezette Fidesz, vagy mint a Toroczkai vezette Mi Hazánk. Így foglalta össze a választások előtt Dobrev Klára a jobboldali pártokról kialakult véleményét a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. 

Mint mondta, mindhárom magyar jobboldali párt, amelynek van esélye a bejutásra, és mindegyik egy gyengébb Európát akar, ahelyett, hogy erős szociális Európa lenne, amely képes garantálni az európai jólétet minden állampolgárának. „Szerintük nincsenek európai értékek, ezért a jogállamisági eljárás csak valami zsarolás a Bizottság kezében. Mi egyetlenként képviselünk egy erős Európát.”

Dobrev Klára, a hárompárti ellenzéki összefogás közös EP-listavezetője emlékeztetett, amikor Magyarország az unióhoz csatlakozott, nem egyszerűen egy jogszabályhoz akart alkalmazkodni, hanem európai életet akart a népnek. „Én azt tapasztalom, hogy a nagy többségnek ma elege van Orbán Viktor rendszeréből, Orbán Viktor politikájának ma kisebbsége van ebben az országban.” Hozzátette, a kampányban az ellenzék minden megmozdulása is arról szólt, hogyan lesz jobb ebben az országban a hétköznapi élet. Mint mondta, Orbán Viktor mindenről beszél – mint utoljára a Békemeneten –, csak a magyar emberekről, a fizetésekről, a nyugdíjról, az egészségügyi várólistákról nem, pedig egy miniszterelnököt azért választunk meg. „Persze, hogy nem beszél, mert totális kudarcot vallott, minden területen.”

2021 után valaki azt mondta, Orbánt jobboldalról kell leváltani, miközben pont Orbán folytatta a legbaloldalibb kampányt – mondta Dobrev Klára. Az az ember, aki nem érdeklődik a hétköznapi problémák iránt, abban a pár hónapban, amikor kampányolnia kellett, olyan baloldali volt, amilyet még alig láttunk ebben az országban – emlékeztetett a politikus a miniszterelnök akkori mondataira, a célcsoportokra, az üzenetekre. Aztán jött a dráma és kijózanodás, Orbán mindent visszavett, amit adott a választás előtt – tette hozzá. „Ezt az Orbán-rendszert senki nem fogja tudni egy még jobboldalibb vagy másféle jobboldali politikával leváltani. Nincs Fidesz 2.0, ezt a rendszert az elfeledett milliók fogják leváltani, azok, akik nem feltétlenül a leghangosabban kiabálnak egy tüntetésen, nem ők írják a legtöbb kommentet a Facebookon, de összeszorított foggal élik túl a hétköznapokat. Én csak nekik beszélek.”

Van egy erős baloldali közösség, a DK-MSZP-Párbeszéd, amely egyre erősödik, és lehet látni honnan jövünk, mit képviselünk. Egy biztos pont vagyunk.

Már 2022-ben is kiderült, hogy a Fideszt leváltani csak egy az egyben lehet, mert Orbán úgy csinálta meg a centrális erőteret és olyanok a választási szabályok, hogy matekozni kell, ő pedig hátra dől, mint pók a háló közepén – mondta Dobrev Klára. „Ha tőle bármerre olyan koalíció van, amely nem tud egymással együttműködni, akkor száz évig uralkodik rajtunk.”

A politikus megemlítette, milyen felemelő érzés volt 2019-ben, amikor 3 millió embert szabadítottak fel Orbán uralma alól, legalább önkormányzati szinten, Budapesten, Szombathelyen, Pécsett, visszafoglalták a megyei jogú nagyvárosok jelentős részét, a budapesti kerületek többségét, a fővárost. Az ellenzék megtanulta az együttműködést és jött valaki 2021-ben, aki kimondta, hogy az ellenzéket kell leváltani és „kísértetiesen azt érzem most is”.

Orbán rendszerét csak az tudja leváltani, aki az ellenzéket egységesíteni tudja, ehhez nyújtom a kezem – mondta Dobrev Klára, aki rámutatott, Magyar Péter az ellenzéket akarja leváltani, és ehhez nem keres szövetségeseket, és ez az Orbán-rendszer megerősödéséhez vezetett.

Hiába nem országgyűlési választások vannak, de a köztes választásokon feketén-fehéren élére kell állítani mindent, mert ezek a választások Orbán rendszeréről is szólnak – mutatott rá a politikus, aki kimondta, június 10-én tudni fogjuk, hogy közelebb kerültünk a rendszer bukásához vagy távolodtunk tőle. „Ezért is kérem, azokra szavazzanak, akik a baloldali egységet képesek erősíteni, és június 10-től már azon dolgozni, hogy az Orbán-rendszer minél hamarabb megbukjon.”

Dobrev Klára azt is megemlítette, hogy a médiában az ellenzék nem kap helyet és a nem kormánypárti orgánumokban is sokszor a celebesedett hírek szerepelnek. Magyar Péter 22 évvel ezelőtt elhangzott „köteles” megjegyzése – a Hírklikk számolt be arról, hogy Magyar Péter kötelet akasztott volna Medgyessy Péter, korábbi miniszterelnök nyakába – mellett sem ment el a politikus. Úgy fogalmazott, „lehet butaságokat mondani 19 évesen, de 41 évesen nem kell ezt jóváhagyni, vagy valamilyen módon el kell ettől határolódni, de az a politikai kultúra, hogy takarodjon el mindenki, hogy tűnjön el a politikai térképről az, aki másképp gondolkodik, ez úgy látom, hogy megmaradt még akkor is, ha udvariasabb és kevésbé radikális mondatokkal hangzik el.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom