Donáth Anna: Szexista, macsó társadalom

Németh Péter 2019. augusztus 13. 10:00 2019. aug. 13. 10:00

„Teljesen szürreális, ami történik” – így fogalmazott Donáth Anna a Hírklikknek, amikor a Ripostban elindított, és szokás szerint a jobboldali médiában kritika nélkül végisöprő hazugságcunamival találta magát szemben. A Momentum politikusa, Európa-parlamenti képviselője nem is nagyon akart a dologról nyilatkozni, mondván, pontosan ezt akarják elérni: mindenhol ez legyen a téma. „Az emberek csak címeket olvasnak, és a végén ezek alapján el is hiszek, amit ezekből a címekből kiolvasnak.” – fogalmazott.

Donáth Anna portálunknak elmondta: tudta, hogy támadni fogják, azok után, hogy az édesapját hírbe hozták. „Apám úgy döntött, hogy nem kíván nyilatkozni, én azonban a közösségi médiában azonnal reagáltam az engem ért hazugságokra, de ennél többet nem akarok tenni a nyilvánosság előtt. Jeleztem, hogy perelni fogok, tekintettel arra, hogy a leírtakból, azóta elhangzottakból egy szó sem igaz – jelentette ki a politikus. 

Nem szívesen tesszük, hisz pontosan az történik, amiről Donáth Anna beszélt, hogy leírjuk az előzményeket, amelyekről egyébként a Hírklikk is beszámolt. A történet azzal kezdődött, hogy Donáth László volt szocialista képviselőt – a pártnak nem volt soha a tagja –, nem mellesleg lelkészt, azzal vádolta meg a jobboldal médiája, hogy az általa alapított békásmegyeri szeretetotthonban zaklathatott egy takarítónőt, sőt nem pusztán egyet; rendszeresen tehetett ilyet az alkalmazottakkal. A beszámolók mindegyike külön kiemelte, hogy Donáth László Donáth Anna édesapja, amiből már akkor is érzékelni lehetett, hogy az igazi célpont az aktív ellenzéki politikusnő. 

„Az ember sok mindenre felkészül, hiszen számítani lehetett arra, hogy valamilyen módon én kerülök terítékre, szóval tudtam, hogy támadni fognak” – így Donáth Anna, arra azonban mégsem számíthatott, hogy ennyire mélyre fognak süllyedni a lejáratására bevetett eszközökben. Most ugyanis egy fiatal, egyébként anonim diáklány nyilatkozatát hozta le a jobboldali sajtó, amelyben ez a diák, állítása szerint, ugyancsak takarítóként dolgozott a Sziget fesztivál idején az otthonban, ahol Donáth Anna zaklatását kellett elviselnie. A szöveg egyértelműen szexuális inzultusra utal, ami elég egyértelmű céllal íródott: lejáratni az esélyegyenlőségért küzdő politikusnőt. „Elég komoly harcot vívok az LMBTQ jogokért, vagyis az is a cél ezzel az aljas hazugsággal, hogy hiteltelenítsék szavaimat.

Én igyekeztem mindent megtenni annak érdekében, hogy rávilágítsak a szexista, macsó vélemények, megnyilatkozások tarthatatlanságára, hogy megtanítsam az embereket arra, hogy már az is zaklatás, ha a közszereplők nem megfelelő hangnemet használnak. Ez az akció, a propagandának a legaljasabb módszere, egyértelmű provokáció, azért is tartanám károsnak, ha a hiteles média is közölné a részleteket” – tette egyértelművé álláspontját Donáth. 

Persze ő is jól tudja: a hiteles média csak akkor maradhat hiteles, ha maga is beszámol még az aljas provokációkról is, annak reményében természetesen, hogy az olvasók között akad majd olyan is, aki ugyan eddig hitt a jobboldal írásainak, de a történteket megismerve rádöbben, milyen módon akarják manipulálni őt. Donáth azt is külön kihangsúlyozta, hogy ezek az alpári támadások családokat tudnak tönkretenni, és az külön szomorú, hogy a kormánypárti sajtó egyértelműen ezt az irányt erősíti az utóbbi időben. A szexuális zaklatás bizonyíthatatlan vádjaival szemben nagyon nehéz fellépni, többek között azért is, amit Donáth kihangsúlyozott: az emberek csak címeket olvasnak, meg neveket néznek. „A propaganda mélyebb, mocskosabb bugyrai ezek, amelyben engem, mint ellenzéki politikust akarnak lejáratni. Azért is hoztak most a történetbe egy fiatal lányt, hogy érvényteleníteni tudják egyéb megszólalásaimat” – foglalta össze véleményét az EP képviselő.