Dr. Tóth Bertalan: az MVM ne önérzeteskedjen, hanem tartsa be a szabályokat

HírKlikk 2023. szeptember 4. 15:15 2023. szept. 4. 15:15

Az MSZP frakcióvezetője a múlt héten bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál, mert szerinte az MVM átveri a magyar embereket a gázszámlákon szereplő információkkal. A GVH megkezdte a vizsgálatot, az MVM pedig reagált dr. Tóth Bertalan állításaira. Az MSZP politikusa hétfői sajtótájékoztatóján tételesen cáfolta a társaság „önérzetes közleményben kezdett magyarázkodását”.

Megkezdte a GVH azt a vizsgálatot, amit dr. Tóth Bertalan bejelentése indított el a gázszámlák rezsiboxában szereplő hamis adatokkal kapcsolatban. Az MSZP frakcióvezetője a múlt héten azt közölte, hogy az MVM gázszámláin megtévesztő számok szerepelnek, ezért tesz bejelentést. „A gázszámlákon lévő rezsiboxban feltüntetett ár és az abból számolt megtakarítás ugyanis köszönőviszonyban sincs a valósággal” – szögezte le hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „Az MVM így hónapról-hónapra, 3,3 millió fogyasztót csap be, tájékoztat félre, ver át. És ezzel alájátszik a fideszes propagandának.”

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a GVH vizsgálata mellett az MVM is reagált a fejleményekre. Ahogy dr. Tóth Bertalan fogalmazott, a társaság „önérzetes közleményben kezdett magyarázkodásba”, és kijelentette, hogy az elszámolási, számlázási gyakorlata mindenben megfelel a jogszabályoknak. „Nos, ha ez így lenne, akkor nem kaptak volna fogyasztók tízezrei hirtelen brutális számlákat. Nem kapnának az átlag alatt fogyasztók emelt árú számlákat. És nem tájékoztatná félre a fogyasztókat az MVM a versenypiaci árképzés szerint számolt árakról, és az ahhoz kapcsolódó megtakarításról” – mondta az MSZP frakcióvezetője. 

A szocialista politikus példája szerint annak a fogyasztónak, akinek a teljes havi fogyasztása után 767 forintos köbméterenkénti árat számlázott az MVM, és így 139 ezer forintos számlaösszeg jött ki, csak 39 ezer forint lett volna a számlája a tényleges, időszaki versenypiaci árak alapján. Az MVM ugyanakkor mégis arról tájékoztatta a rezsiboxban, hogy versenypiaci körülmények között 184 ezer forint lenne az ár, így a fogyasztó örüljön, hogy – a kormány rezsicsökkentésének köszönhetően – így is megtakarított. „Hát, a papír mindent elbír, kérdés, hogy a fogyasztók tűrőképessége mit bír el. Szerintem a hazugság nem maradhat következmények nélkül. Üzenem ezért innen is az MVM-nek: nem önérzetes, de csúsztatásokkal teli magyarázkodást kell írni, hanem tisztességes kereskedelmi gyakorlatot kell folytatni! Akkor is, ha az ellentétes lenne a Fidesz-rezsim politikai érdekeivel!” – fogalmazott dr. Tóth Bertalan. 

Az MSZP frakcióvezetője szerint a jogszabály nem azt írja elő, hogy az MVM-nek a rezsiboxban szereplő megtakarítási összeget a 2022. december 31-ig meghatározott világpiaci árhoz viszonyítva kell feltüntetnie, hanem a „földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értékéhez képest”. Mindez pedig azt jelenti, hogy össze kell adni a földgáz tőzsdei egységárát, a logisztikai költségek díját (szállítás, elosztás, tárolás díja) és az erre rakódó áfa-tartalmat.

Az MSZP-s politikus arra hívta fel a figyelmet: a versenypiaci egységár nem egy hónapokon keresztül állandó fix ár, hanem folyamatosan változik, de a másik két tétel szabályozott; az MVM-nek pedig kötelessége lenne a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályokat alkalmazni.

Dr. Tóth Bertalan azt is kifogásolja, hogy az MVM a rezsiboxban szereplő megtakarítást egy, a korábbi magas árakon fedezett árhoz viszonyítja. Indoklása szerint nem azt mondja a jogszabály, hogy az MVM beszerzési árához kell viszonyítani a megtakarítást. „Irreleváns ezért, hogy az MVM milyen szerződés alapján, milyen járulékos költségekkel szerezte be az értékesített földgázt. Ezeket az információkat az MVM-nek a hatósági árelőkészítés során a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére célszerű átadnia, nem a fogyasztónak. Köztudomású, hogy a földgáz világpiaci ára alatt Európában a holland gáztőzsde szerinti árakat értjük. A havi számlákban értelemszerűen csak az adott hónap világpiaci ára alapján történő árképzés szerinti ár bruttó értékét lehet összehasonlítani a számla szerinti árral. Semmilyen más időszaki átlagos érték alkalmazásának nincs helye, mert az a fogyasztó számára ellenőrizhetetlen és félrevezető” – szögezte le az MSZP-s országgyűlési képviselő.

A szocialista politikus szerint joggal várható el, hogy a közpénzekből gazdálkodó, és közszolgáltatási feladatot is ellátó állami földgázkereskedő – az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – ne éljen vissza az emberek, cégek bizalmával, ne csapja be őket saját haszonszerzése érdekében, hanem tartsa be a jogszabályokat, és valós információkat adjon át a számlákban a „rezsibox” szerinti tájékoztatási kötelezettség során. „Akkor is, ha a hazugságok terjesztésével Orbánék politikai érdekeit szolgálná” – hangsúlyozta dr. Tóth Bertalan. Hozzátette: várja a GVH fellépését. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom