Dull Szabolcs interjút adott a Der Spiegelnek

HírKlikk 2020. augusztus 5. 13:23 2020. aug. 5. 13:23

„Dull Szabolcs, az Index korábbi főszerkesztője egyelőre elvesztette a sajtószabadságért Orbán ellen folytatott harcot, és a következmények beláthatatlanok” – írja a Der Spiegel a vele készített interjú bevezetőjében. A nemzetközi – így a német – sajtó változatlanul nagy figyelmet szentel az Index ügyének.

Dull – a történteket ismertetve – a Der Spiegel-nek elmondta azt is, hogy az újságírók feje felett már évekkel ezelőtt is átláthatatlan folyamatok zajlottak a tulajdonosi struktúrában, és az utóbbi időben egyre nőtt a befolyásgyakorlás. Noha azzal vádolják, hogy üzleti titkokat adott ki, „soha nem sértettem meg semmilyen törvényt, soha nem hoztam nyilvánosságra üzleti titkokat, vagy bizalmas információkat, de sajnos jellemző a mai Magyarországra, hogy most, utólag, rágalomkampányt indítanak ellenem” – fejtette ki. 

A felvetésre, hogy miért nincsenek olyan, a kormánnyal szemben kritikus pénzforrások, amelyek megakadályoznák az Origó, vagy az Index ügyéhez hasonló eseteket, Dull kifejtette, hogy a hirdetések megvonásával azért is nehéz helyzetbe hozzák a független orgánumokat, mert sorra elmarad a többi hirdető is, mert úgy véli, ez áll érdekében. 

A volt főszerkesztő nem kívánt állást foglalni abban a kérdésben, hogy milyen felelősség terheli a magyarországi történésekben az EU Bizottságát, vagy az Európai Néppártot. 

Arra a kérdésre, hogy a kül- és belföldi tiltakozások ellenére, ugyan miért választják meg Orbán Viktort újra és újra, Dull úgy vélekedett, „Nem szabad tagadni, hogy Orbán olyan politikát folytat, és olyan értékeket képvisel, amelyeket Magyarországon több millió ember nagyra tart. Ám Orbán sikereinek választás-technikai okai is vannak, mint például az ellenzék szétforgácsolt volta”. 

Hogy mi lesz az Indexből? Dull szerint erről nem őt kell kérdezni. „Én magam egyelőre azt gyászolom, ami az Index volt” – mondta.

 

Forrás: Hírklikk