Ebédre hívták a miniszterelnököt a gyöngyöspatai romák, de sajnos nem ér rá

HírKlikk 2020. január 29. 17:35 2020. jan. 29. 17:35

Facebook-oldalán jelentette be Gyöngyöspata Roma Nemzetiségi Önkormányzata, hogy vendégül látná ebédre Orbán Viktor miniszterelnököt. Természetesen a vendégségből nem lesz semmi, Orbánnak más programja van.

A bejegyzés szerint,a helyi romák nyílt, baráti hangvételű és őszinte beszélgetést szeretnének folytatni a kormányfővel, ezért február elsején délután kettőkor „a roma gasztronómiai hagyományoknak megfelelő szerény vendéglátással” várják.

A gyöngyöspatai roma érdekképviselet vezetői azért szeretnének találkozni Orbán Viktorral, mert elegük van abból, hogy eddig csak a televízióban üzengetett nekik a kormány, most pedig levelezne velük.

A találkozó fő témája természetesen a gyöngyöspatai gyerekek kártérítési pere lenne. Köztudott, hogy a helyi iskolában szegregált, kifejezetten roma osztályokban tanított diákok kártérítési pert nyertek az állammal szemben. A miniszterelnök azonban január eleji sajtótájékoztatóján nem pusztán a kártérítés kifizetésének befagyasztását ígérte, de arról is beszélt, hogy – a bíróság megállapításainak ellenére – Gyöngyöspatán „faji szegregáció” nem volt, és az etnikai feszültséget csupán Soros György hálózata okozza.

A miniszterelnök gyöngyöspatai ebédjére hivatalos a település polgármestere és a helyi roma közösség is, a média azonban nem: a szervezők nem sajtónyílvános eseményt terveznek.

Úgy tűnik azonban, hogy nem csupán a sajtó, de Orbán Viktor is hiányzik majd az eseményről. A 168 óra megkereste Havasi Bertalant, a kormányfő kabinetfőnökét, aki arról tájékoztatta a lapot, hogy abban az időpontban a miniszterelnök Portugáliában vesz részt a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű tanácskozásán.