Ég a talaj Kósa lába alatt

Németh Péter 2019. augusztus 27. 09:24 2019. aug. 27. 09:24

„Mindannyian aggódunk az Amazóniát sújtó erdőtüzek miatt. Imádkozzunk azért, hogy egyesült erővel mielőbb sikerüljön megfékezni a lángokat” – ezeket a szavakat Ferenc pápa mondta, a következőket pedig Kósa Lajos: nem az őserdő ég, csak a bozótos." De most ez mindegy, a részletekbe nem kell belemenni."

Kósa azt is hozzátette módfelett értelmes kijelentéséhez, hogy szerinte az ellenzék ezzel az erődtűz üggyel is csak Orbán Viktort akarja lejáratni. Igaz, hogy az egész világ aggódik – na jó nem az egész világ, csak az értelmesebb fele -, hogy mi történik, ha nem sikerül megfékezni a tomboló tüzet, hiszen ez az értelmesebb rész tisztában van azzal, hogy a szakértőknek igazuk van, miszerint ha még annyit elvesztünk belőle, amennyit eddig sikerült, már nem lehet visszahozni az ökológiai egyensúlyt. Ezt a területet ugyanis a Föld tüdejének is nevezik, létezése fontos az ökológiai egyensúly fenntartása miatt.

Hogy a szélsőjobboldali brazil elnök Bolsonaro először még maga is bagatellizálni akarta a tüzet, az a jelleméből, attitűdjéből fakadóan teljesen érthető, a veszély elismerését ő a hatalma meggyengüléseként értékelte. Azóta persze finomított álláspontján, hiszen minden felelős politikus – és, mint a bevezetőben idéztük – maga Ferenc pápa is figyelmeztetett a veszélyre, a G7-ek biarritzi tanácskozása jelentős támogatást, 20 millió dolláros gyorssegélyt ítélt meg a mentési munkálatokhoz, amelyet azonban a brazil elnök visszautasított. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Macron személyes politikai tőkét akarjon kovácsolni az erdőtüzek által okozott “nemzetközi válság” ügyével. Bolsonaro ezzel a lépéssel úgy kezelik Brazíliát, mintha gyarmat vagy senki földje lenne.

A gondolatmenet kísértetiesen hasonlít Kósához, aki ugye nem Brazília, illetve Bolsonaro gyengítését látja az amazóniai erdőtűz emlegetésében, a katasztrófa felnagyításában, hanem Orbán Viktor elleni támadást. Adná magát, hogy az ember gúnyolódjon, viccelődjön a Fidesz politikusán, kipellengérezze, tudatlanságára helyezze a fő hangsúlyt, de ez nem lenne tisztességes. Nem Kósával szemben, ő már minden zsetonját eljátszotta, sem értelemben, sem tisztességben nincs már hitele, ami persze azt is jelenti, hogy a szavainak sincs. De mégis: országgyűlési képviselőről van szó – igaz: Németh Szilárd is az; erős a verseny -, a kormánypárt önkormányzati kampányfelelőséről, majdnem egyetemet végzett emberről, ezek alapján igazán nem kellene neki bornírt baromságokat mondania.

És ebben a mostani futamában nem is annyira Orbán védelme a kirívó – hová tűnt Soros György felelőssége? -, hanem a bozóttűz említése. Természetesen – az előbbiek okán – félre is dobhatnánk a „csengeri hős” mondatait, de félő, hogy a Fidesz médiafölény miatt sokkal több emberhez jut el a bozóttűz elmélete, mint a valóságos helyzet. Ők nem találkoznak azzal, hogy az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet. És nem találkoznak azzal sem, hogy valóban a Föld tüdejéről van szó. Vagy, ha találkoznak is, nem érzik a veszélyt, Amazónia messzi van, az erődtüzeket mi nem észleljük, minek izgulni miattuk. Kiváltképp, ha csak a bozótos ég.

Valami azért történhetett ezúttal a jobb oldalon is; a hírkereső tanúsága szerint Kósa Lajos állami rádióban elhangzott mondatait egyetlen kormánypárti orgánum sem vette át. Amiből persze nem következik, hogy ég a talaj a lába alatt. Vagy mégis?