Egész Európára veszélyt jelent Magyarország orosz-barátsága

HírKlikk 2024. október 18. 19:40 2024. okt. 18. 19:40

„Az oroszok nem juthatnak nagyobb cselekvési szabadsághoz, ezért szükségessé válhat Magyarország megbüntetése, vagy eltávolítása, amennyiben nem cselekszik szolidaritást vállalva a többi nyugati nemzettel” – mutatott rá egy tekintélyes szakértő a globális biztonság és a geopolitika kérdéseire szakosodott  amerikai szakportálon azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány vízumkönnyítéseket vezetett be az orosz és belarusziai vendégmunkások számára.

Orbán Viktor vonatkozó döntésével kapcsolatban Dan Cox – a politológia professzora az amerikai hadsereg Magasabb Katonai Tanulmányok Iskolájában – rámutatott: ez jó példa arra, hogy egy NATO-tagállam nem látja át, milyen biztonsági következményekkel járhat egy jogszabály, amely közvetlenül nem kapcsolódik a biztonsághoz, de szélesebb implikációkkal járhat Európára nézve.

A bevándorlás ilyen liberalizálása, a biztonsági átvilágítás kihagyása jelentős veszély, mert lehetővé teszi az orosz ügynököknek – és egészen bizonyosan vannak ilyenek a tömegben –, hogy szabadon mozogjanak az EU-tagállamokban – hívja fel a figyelmet a Global Security Review. Ráadásul a döntés azt is lehetővé teszi, hogy a vendégmunkások a családjukat is hozzák, és a családtagokat sem világítják át abból a szempontból, hogy nem kötődnek-e valahogyan az orosz katonasághoz, vagy valamely biztonsági szolgálathoz, és ez még valószínűbbé teszi, hogy orosz ügynökök szivárognak be Európába. Már ma is köztudott, hogy Oroszország milyen erőfeszítéseket tesz arra, hogy aláássa az európai demokráciákat dezinformációkkal és féletájékoztatással, és egyáltalán nincs szükség rá, hogy a helyzet e téren tovább romoljon.  

Ez a politika szembemegy például azzal is, hogy az EU megtiltotta az orosz légtársaságok repülését a schengeni övezetben, továbbá az egyes orosz állampolgárokra vonatkozó szankciós tilalmakkal is, de a számos uniós tagállam álláspontjával is.

Magyarország a kérdésben nem konzultált sem az EU-val, sem a NATO-val, és furcsa módon éppen akkor fogadták el a törvényt, amikor Magyarország az unió soros elnöke.

Orbán az egyetlen olyan kormányfő az EU és a NATO tagállamaiban, aki az ukrajnai háború kezdete óta is kapcsolatot ápol Putyinnal és Oroszországgal. Orbánt gyakran Putyin gyalogjának, hasznos idiótájának nevezik, de nem világos, hogy a magyar politikus az ideológiai hasonlóság, a gazdasági szükségszerűség, vagy mindkettő miatt teszi ezt.

Hivatali ideje alatt Magyarország többször megszavazta a Moszkva elleni szankciókat, az utóbbi időben azonban Orbán igyekezett megszerezni a közép-európai országok támogatását Oroszországnak.

Az Orbán motivációjával kapcsolatos kérdés azért fontos, mert az EU-nak a lehető leggyorsabban és lehető legkevésbé fájdalmas módon meg kell fordítania ezt az új politikát, mert ellenkező esetben Oroszország jelentős stratégiai előnyhöz jut. Ennek pedig különösen nagy jelentősége van akkor, amikor a NATO éppen fokozza az erőfeszítéseit, hogy szembe tudjon szállni az orosz agresszióval Európa más részein.  

Az orosz kémek beszivárgása Európába nem jelentéktelen ügy. A nyugati demokráciákban a személyi szabadságjogok megnehezítik annak megállapítását, hogy ki dolgozik egy ellenséges kormány számára. Ha valaki bejutott a schengeni térségbe, szabadon mozoghat az ahhoz tartozó 29 államban. A nagysebességű francia vasút ellen az olimpia előtt elkövetett támadások bőven elegendő okot adnak az aggodalomra. A szabotázs, amely közel egy hétre leállította a vasutat, nem járt nagy költséggel, és nem kívánt különösebb képzettséget az elkövetőktől. Állítólag szélsőbaloldali francia szélsőségesek követték el, de ez nem zárja ki, hogy Moszkvától kaphattak bátorítást, kiképzést és felszerelést. Ám az orosz  fél civil célpontok elleni támadásokra is felhasználja különleges erőit.

Az, hogy Magyarország liberalizálta a bevándorlási politikáját, ellentétben áll az EU és a NATO biztonságával.

A nyugati vezetőknek mielőbb ki kell deríteniük, rá lehet-e bírni Orbán Viktort arra, hogy elálljon Oroszország verbális és tettleges támogatásától. Ez a legutóbbi fejlemény ugyanis olyan stratégiai fegyvert ad Moszkva kezébe, amely igen hasznos a konvencionális háború szintje alatti hadviseléshez. „Az oroszok nem juthatnak nagyobb cselekvési szabadsághoz, ezért szükségessé válhat Magyarország megbüntetése, vagy eltávolítása, amennyiben nem cselekszik szolidaritást vállalva a többi nyugati nemzettel” – figyelmeztetett a szakértő.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom