„Egészen hányingerkeltő, amit a kormány megenged magának a betegellátásban"

HírKlikk 2024. január 14. 17:10 2024. jan. 14. 17:10

A kormány évek óta szándékosan veri szét az állami egészségügyi ellátást azért, hogy az általa prédaként megszerzett magánellátás vegye át vaskos összegekért a diagnosztikai vizsgálatokat és sok esetben a gyógyítás jó részét is, természetesen mélyen belenyúlva a betegek zsebébe – állítja a Párbeszéd.

Az ellenzéki párt közösségi oldalán írt arról, hogy szerintük a kormány szándékosan tereli az embereket a magánegészségügybe, amelyben leginkább olyanoknak van érdekeltségük, mint Csányi Sándor vagy a Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz kötődő cégek.

„Pontosan tudjuk, hogy például egy CT- vagy egy MR-vizsgálatra az állami ellátásban már esély sincs fél éven belül időpontot kapni, így aki megengedheti magának, az a magánellátásba kényszerül, ahol egy CT-vizsgálat akár 80-90 ezer forintba is kerülhet. Jó kilátás ez egy pedagógusnak vagy gyakorlatilag bármely átlagbérből élő magyarnak, akinek nem mellesleg évtizedekig vonják le a béréből az egészségügyi hozzájárulást” – fogalmazott a Párbeszéd.

Megjegyezték, hogy utoljára épp szombaton mondta el Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a HVG-nek, hogy ijesztő jelenség, de az jár jól, aki spórol a magánellátásra, és a valódi probléma a betegellátásban az állami pénzhiány. Nem véletlen, hogy Európában évek óta vezetjük a rákos, valamint a szív- és érrendszeri halálozásokat is. Egy mellrákgyanús nő nem várhat fél évet egy CT-re, mert addig meghal.

Úgy vélik, hogy „egészen hányingerkeltő", amit a kormány megenged magának a betegellátásban. Nincsenek válaszok, csak pökhendiség, az állami egészségügyi ellátás kiszervezése a saját zsebükre, és milliók – köztük a legkiszolgáltatottabbak – kirekesztése a gyógyításból. Politikai hovatartozástól függetlenül, a gyógyulás lehetőségének elvétele a legnagyobb fokú embertelenség, amit egy ország vezetése tehet.