Egy átlagos bevásárlás 1300 forinttal többe kerül mint egy éve

HírKlikk 2020. július 14. 18:02 2020. júl. 14. 18:02

A Privátbankár 13 éve készíti el Árkosár névre keresztelt elemzését, amelyben 30 élelmiszer árát vizsgálják havi rendszerességgel, három kiválasztott hazai hipermarket polcain – árulta el az ATV Start című műsorában a portál főszerkesztője Gáspár András.

Az árak aktuális állásáról elmondta: májusról júniusra egy százalékos, míg tavaly júniushoz képest 5,5 százalékos drágulást tapasztaltak, ami az jelenti, hogy jelenleg több mint 1200-1300 forinttal drágább egy átlagos nagy bevásárlás, mint tavaly ilyenkor.

Bár tapasztaltak némi emelkedést az egyes áruházláncok közötti árkülönbségben, de összességében elmondható, hogy a mezőny továbbra is nagyon együtt mozog.

Aktuálisan nagyjából három százalék fölött áll az eltérés, ami körülbelül 600 forint különbséget jelent a legdrágább és a legolcsóbb beszerzési hely között. Hozzátette: a kismértékű különbség a kutatásuk módszertanára nézve is pozitív visszajelzés, hiszen nincsenek nagy kiugrások, így valóban képesek stabil, egységes és általános árszínvonal-változást előre jelezni. A felmérésnek ugyanis ez lenne az elsődleges célja – tette hozzá.

Mint az a kutatásukból is kiderült, legnagyobb mértékben az alma drágult: nagyjából 95 százalékos áremelkedést mértek. Ennek okáról Gáspár elmondta: a gyümölcs árának alakulását leginkább az időjárás és a termés minősége befolyásolja, az előző évi termés minőségéből pedig már előre meg lehetett jósolni a drágulást. Hozzátette: az emelkedésre mindezek mellett, természetesen további munkaerőpiaci tényezők is hatással vannak.

A gyümölcs mellett, a zöldség árára is növekvő árszínvonal a jellemző. Hiába tapasztalható az előző hónaphoz képest némi csökkenés, éves viszonylatban továbbra is emelkedik – mutatott rá Gáspár. A havi csökkenés oka leginkább az idényzöldségek hazai beérésének köszönhető.

A KSH szerinti 7,8 százalékos élelmiszerár emelkedéséről úgy Gáspár vélekedett, az alacsonyabb jövedelműeket, és a nyugdíjasokat kifejezetten rosszul érinti. Az utóbbi réteget ráadásul a teljes társadalmat érintőnél jóval magasabb, 3,6 százalékos infláció sújtja.

Gáspár kérdésre elmondta: a kormány 2,8 százalékos előrejelzésével ellentétben, az Magyar Nemzeti Bankhoz hasonlóan, a Privátbankár is három százalék fölé teszi az egész évre várható infláció mértékét.