Egy év alatt brutálisan – 56 százalékkal – drágultak a kosarunkba tett élelmiszerek 

NVZS 2022. október 30. 07:25 2022. okt. 30. 07:25

Az előzmények ismeretében nem okozott nagy meglepetést, hogy októberben az élelmiszerekből álló saját bevásárlókosarunk ára brutálisan meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Ezúttal a mi – nem tudományos módszerekkel összeállított – havi élelmiszer-inflációnk 56 százalékos volt, szemben az előző hónap 50 százalékával. Az adat mellbevágó, mégsem volt váratlan, hiszen az előrejelzések szerint októberben tovább gyorsult a fogyasztói árak drágulásának üteme. 

Habár a Központi Statisztikai Hivatal csak november 9-én teszi közzé a gyorstájékoztatót az októberi inflációról, az előrejelzések – köztük a Magyar Nemzeti Bank által kommunikált prognózis – arra számítanak, hogy szeptemberhez képest még tovább gyorsult a dinamika. Mint ismert, a hivatalos adatok szerint szeptemberben a fogyasztói árak 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, ám ennél sokkal durvább volt az élelmiszerinfláció, a maga 35,2 százalékos ütemével. 

Ennél tehát rosszabbra kell számítanunk – már ha hiszünk a prognózisoknak. 

Ám van egy rossz hírünk: a saját mérésünk alapján bejön ez az előrejelzés. Míg ugyanis a saját bevásárlókosarunk alapján szeptemberben 50 százalékos volt a drágulás üteme, októberben ezt meghaladta, nem is kevéssel, 6 százalékponttal. Igaz, az 56 százalékos élelmiszerdrágulás nem tudományosan méricskélt módszerrel összeállított bevásárló kosár alapján jött ki: az egyik házhoz szállító élelmiszerláncnál tavaly október folyamán megejtett (törzsvásárlóként ott rögzített) számláim alapján állítottam össze a belekerült termékekből álló kosarat, s egyes tételeinek az akkori árát hasonlítottam össze azzal, amennyiért ma lehet megkapni ugyanazt, ugyanott. Miután minél korrektebb képet szerettem volna kapni, ezért csak olyan termékeket vettem bele a kosárba, amiknek az azonos megfelelőjét (márkában), ugyanabban a kiszerelésben a lánc ma is kínálja. 

A teljes kosár ára egy évvel ezelőtt 12 158 forintot kóstált, most 18 993 forintot kell fizetni ugyanazért. Vannak termékek, amelyek ára több mint duplájára emelkedett (például a tojásé és a baconé), másoké 12 és 89 százalék közötti szórásban emelkedett. Olyan a kosarunkban nem volt, amelynek az ára ne változott volna, miközben egyetlen terméké csökkent.

Lássuk tehát a termékeket és az árakat:

Forrás: Hírklikk-gyűjtés

És íme a százalékos változás:

Forrás: Hírklikk-gyűjtés