Egy fontos fizetőeszköz szűnik meg Magyarországon, a bíróságok már figyelmeztettek a változásra

HírKlikk 2023. december 19. 05:45 2023. dec. 19. 05:45

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvény 2024. január 1. napjától megszünteti a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetőségét.

A Magyar Posta már augusztusban figyelmeztetett arra, hogy az illetékekről szóló törvény módosítása értelmében 2024. január 1-jén megszűnik az illetékbélyegek forgalmazása és elfogadása, ezért a cég az illetékbélyegeket a meglévő készletek erejéig, illetve december 31-ig árusítja.

Az Országos Bírósági Hivatal a napokon belül ránk törő ítélkezési szünet előtt, a múlt héten hívta fel a figyelmet a változásra.

Mint írják, 2024. január 1. napjától a bírósági eljárási illetéket – illetékbélyeg helyett – a törvényszék/ítélőtábla/Kúria illetékbevételi számlájára készpénz-átutalási megbízással is megfizethetik.

Ez a következő módon történhet: Bírósági Fizetési Portálról indított utalással (az EFER számla közbeiktatásával), közvetlen banki átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízás (sárga csekk) használatával.

Hozzáteszik: illetékfizetés esetén annak a bíróságnak a készpénz-átutalási megbízását (sárga csekkjét) kell használni, amely előtt az eljárási illeték lerovása szükséges, járásbíróság / kerületi bíróság esetén pedig azon törvényszékét, amelynek az illetékességi területéhez a járásbíróság / kerületi bíróság tartozik.

Az adott bíróság saját illetékbevételi számlaszámát tartalmazó sárga csekk minden járásbíróságon, kerületi bíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és a Kúrián is beszerezhető lesz.

Azok, akiknél fel nem használt illetékbélyegek maradnak, 2029. december 31-ig válthatják vissza.

Forrás: Hírklikk