Egy héttel a választás előtt: Biden 51,7, Trump 43,9 százalék

HírKlikk 2020. október 28. 04:30 2020. okt. 28. 04:30

Valamelyest zsugorodott Biden előnye Trumphoz képest. Pontosan egy héttel a november 3-i választás előtt, az NBC által közzétett közvélemény-kutatás szerint, a demokrata kihívó 51,7 százalékkal vezet a regnáló republikánus jelölt 43,9 százalékával szemben.

Eddig több mint 75 millió, 2016-hoz képest 2,3-szor több amerikai kérte, hogy levélben adhassa le szavazatát – írja az Euronews.

Összesen csaknem 56 millióan már véleményt is nyilvánítottak: kétharmaduk levélben, egyharmaduk személyesen. Az előző, 2016-os elnökválasztáshoz képest 14 százalékos most a korai szavazók aránya.

Egyikük, Kate Rubins űrhajós volt, aki a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről adta le szavazatát a minap.

A két jelölt megítélése nemigen változott a konvenciók óta

A válaszadók 35 százaléka Trumpot tartja alkalmasabbnak, 57 százaléka azonban kevésbé alkalmas jelöltnek.

Ugyanez az arány – az Ipsos felmérése szerint – 44, illetve 43 százalék Biden esetében, azaz a válaszadók csaknem fele jobb jelöltnek tartja Trumpnál, egy százalékkal kevesebb pedig kevésbé alkalmasnak.

Jelenleg az amerikaiak mindössze 38 százaléka tartja megfelelőnek Trump járványkezelési módszereit.

Trump néhány kampányrendezvénye fertőzési góccá vált

Az elnök az eltelt két hónapban megannyi kampányrendezvényen vett részt szerte az országban. Ezeken nemcsak a helyi, hanem a szövetségi járványügyi rendeleteket is megszegte – írja a USA Today.

Trump augusztus közepe óta csaknem három tucat választási mozgósításon beszélt híveihez. Ezek közül csak kettőt nem rendeztek reptéri hangárban. A lap elemzése szerint, legkevesebb öt megyében a koronavírus-fertőzés gyorsabban növekedett a kampányrendezvény utáni időszakban, mint az azt megelőzőben.

Ezekben a megyékben Trump látogatása után 1500-zal több, összesen 9647 Covid-fertőzést regisztráltak, mint két héttel a látogatás előtt, amikor csak 8069 fertőzött volt.

Az egészségügyi hatóságok ezen kívül 16, közvetlenül a kampányrendezvényhez köthető fertőzést regisztráltak még két megyében. A fertőzöttek közül ketten kórházi ápolásra szorultak.

Elegem van Trump ...-ból

Ezúttal nem szavazhatok rá. Elegem van a ...-ból” – a három pont helyén egy olyan szó hangzott el, amit televízióban sípolással kell kitakarni, leírni pedig nem illik.

A kendőzetlen véleményt az elnökről Larry, egy Miamiban élő nyugdíjas nyilatkozta az NBC-nek. Azt mondta: világéletében a republikánusokra szavazott. Trump magatartása 2016-ban zavarta ugyan, de még akkor is kitartott a republikánus jelölt mellett.

Az idén azonban bizonyosan nem Trumpra fogja leadni voksát.

Az unokáim azt mondták: többé nem állnak velem szóba, ha Trumpra szavazok” – indokolta döntését Larry.

Forrás: Euronews