Egyelőre még (mindig) ülésezik az Országgyűlés

NVZS 2020. március 17. 18:11 2020. márc. 17. 18:11

„Egyelőre nem merült fel, hogy ne ülésezzen az Országgyűlés” – közölte megkeresésünkre Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke. Az előzetes tervek szerint, a következő ülés jövő hétfőn lenne. Akkor még mindenképpen meg kell tartani az ülést, ha másért nem, hát azért, mert törvénymódosítás nélkül leállítani sem lehet. 

A koronavírus-járvány ellen hozott első intézkedések egyike az volt, hogy betiltották a száz főnél több embert megmozgató, zárt térben tartandó rendezvényeket. Már akkor többekben felmerült, hogy miért nem állnak le a Parlament üléseivel, hiszen ott – legalábbis elvben – száznál jóval többen gyűlnek össze.

„A Országgyűlés munkáját és munkarendjét törvény szabályozza, azt kell megváltoztatni ahhoz, hogy ne ülésezzen” – közölte megkeresésünkre Szilágyi Zoltán. Felvetettük, hogy ilyet bármikor lehet hozni. A sajtófőnök erre úgy reagált, hogy egyelőre ilyen javaslat nem merült fel, de érdemes figyelni a történteket.

Legközelebb jövő hétfőn nyílhat erre mód. Ugyanis amit biztosan lehet tudni, az annyi, hogy az előzetes terv alapján – az Országgyűlés hivatalos honlapjának tanúsága szerint – ebben a hónapban még öt napon át dolgoznának a képviselők. Jövő héten hétfő, kedd, szerda, csütörtök és péntek, továbbá 30-a hétfő lenne ülésnap.

S hogy másutt milyen gyakorlatot követnek? Az Európai Parlament leállt. Svájcban is bezártak. Kanadában négy napja leállt a törvényhozás, egyidejűleg azzal, hogy betiltották a nagy rendezvényeket. Ugyanez történt az Egyesült Királyságban. Törökországban ezen a héten még dolgoznak, de a jövő hét bizonytalan. Romániában egyetlen rendkívüli ülést tartottak, hogy felesküdhessen Ludovic Orban  átmeneti kormánya – azon a résztvevők teljes védőfelszerelésben (és nem csak maszkban) vettek részt.