Egyre több a covidos Magyarországon, van, ahol újra kötelező a maszk

HírKlikk 2024. október 11. 10:30 2024. okt. 11. 10:30

Egyre több a koronavírus-fertőzött Baranyában, ezért a pécsi önkormányzat egészségügyi intézményeiben kötelezővé tették a maszkviselést. A felső légúti megbetegedések száma jelentősen nő, leginkább torokfájással, köhögéssel és lázzal érkeznek a betegek a rendelőkbe.

Kötelező maszkhasználatra felhívó felirat fogadja azokat, akik a pécsi szakrendelőkbe érkeznek, folyamatosan nő betegek száma.

„Egyre több a felső légúti infekcióval megjelenő beteg száma a rendelőkben és ezzel együtt a dolgozóink körében a táppénzes napok száma is megemelkedett. Feltűnő volt, hogy ez sok esetben a Coviddal jár együtt. Habár, ma már nem kell tesztelni dolgozóinkat, a betegek megtették" – fogalmazott az ATV Híradónak Szentiványszkiné Örkényi Anita, a Pécsi Egyesített Egészségügyi Intézmények főigazgatója.

A háziorvosok is azt tapasztalják, hogy egyre több a beteg.

„Az elmúlt héthez képest is megemelkedett az orvos-beteg találkozások száma itt a rendelőnkben és főleg a felső légúti megbetegedések száma emelkedett meg. Ezeknek egy része covidos tüneteket is produkál, nem nagyon lehet elkülöníteni a más vírusfertőzések tüneteitől" – mondta Szabó András belgyógyász. A virológus szerint a Covid, hasonlóan a többi vírushoz folyamatosan alakítja önmagát. Kemenesi Gábor szerint egyébként arra kell készülni, hogy a különféle mutánsok mindig is itt maradnak.

„A Covid is folyamatosan csiszolja önmagát. Amit továbbra is kőbe lehet vésni, hogy a Covid veszélyes az idősekre, és veszélyes azokra a kockázati csoportokra, amit már mindenki megtanulhatott. Beszélhetünk keringési panaszokról, daganatos megbetegedésről, diabéteszről, egy sor olyan betegség van, ami ebből a szempontból kritikus" – magyarázta a virológus.

A szakrendelőktől eltérően, két klinika kivételével a pécsi kórházakban még nem kötelező a maszkot hordani.

„Nem kaptunk olyan tartalmú utasítást, ami elrendelné az egészségügyi intézményekben a kötelező maszkviselést. Tehát ilyen jellegű korlátozó intézkedések még nem születtek. Ezeket az intézkedéseket a járványügyi adatokkal analóg módon, a friss számok, adatok ismeretében hozzák majd meg" – ezt már Tibold Antal, a PTE Klinikai Központ főorvosa teszi hozzá.

Az ország több részén is figyelik a fertőzés alakulását. Volt, ahol látogatási tilalmat rendeltek el, de ezeket a korlátozásokat is feloldják, amikor javul a helyzet.

Forrás: atv.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom