Ekkora hatalomkoncentrációnál már nem sokat tudnak zavarni az önkormányzatok

Harkai Péter 2022. április 6. 07:45 2022. ápr. 6. 07:45

A választás megtörtént, Budapest kivételével szinte az ország összes többi városa, települése az eddigi kormánynak adott lehetőséget újabb négy évre az ország vezetésére. Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökét kérdeztük az önkormányzatok egyelőre homályos jövőjéről.

– Ön mit prognosztizál, mire számíthatnak az új kormánytól az eljövendő négy évben?

– Amennyiben ugyanazt folytatják, amit eddig, akkor nem sok jót és sötét jövőt jósolok az önkormányzatoknak. De tudni kell, hogy vannak fideszes önkormányzatok is szép számmal és nem lehet az önkormányzati rendszert fideszes és nem fideszes alapon szétválogatni. Még ha az utóbbiak számára kedvezőbb döntések is születnek, az önkormányzati rendszert egészében kell értelmezni és érteni. Ezzel kapcsolatosan ma nincs rálátásom, hogy mi jár a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök fejében, de nem hiszem, hogy sokkal jobb helyzetet teremtene a mainál.

– Előlegezzük meg a profilváltást: milyen lehetőségeik lehetnek az anyagi támogatásra, az együttműködésre, a kormányzati partnerségre?

– Két dolgot kell látni. Az önkormányzatoknak van egy működési és egy fejlesztési költségük. A fejlesztésre eddig volt elég sok európai uniós forrás, amiből sokat a kampányban is beígért a kormány. Nem tudni, hogy ezek a források az EU-ból megérkeznek vagy sem, ha igen, mikor, hiszen elég sokat visszatartottak eddig is. A másik kérdés, hogy ezekből a forrásokból mit kell átcsoportosítania a kormánynak például a menekülthelyzet rendezésére, a menekültek ellátására. A másik kérdés a működési költségek sorsa, ami az elmúlt időszakban a legnagyobb problémát okozta. Ezek a költségek, mint az energia, bér, infláció, élelmiszerárak csak növekedtek. Minderre reálértékben már az idén is kevesebb pénz jutott. A következő év költségvetését nyilván nemsokára elkezdik összeállítani, és az sem kizárt, hogy ebben a költségvetésben is lesznek további megszorítások. Varga Mihály már jelezte, hogy az idei költségvetéshez is hozzá kell nyúlni. Azt pedig jól tudjuk, hogy a korábbi döntések, túlköltekezések következményeit valamilyen formában fedezni kell. A kormány valahonnan elő akarja teremteni a pénzügyi egyensúlyhoz szükséges forrásokat, ezt pedig nyilván nem lehet másként megoldani, mint minden lehetőséget megragadni a megtakarításra. Így az önkormányzatok működését is veszélyben látom a jövőben, azért, mert ha még nem is vesz el semmilyen forrást a kormány, az infláció, ami lassan két számjegyű, rendkívül sok többletforrást igényel. Bár az üzemanyagot egyelőre mi is nyomott áron vesszük, az energiát már sajnos nem.

– Van-e lehetőségük összefogni az érdekérvényesítés elérésére vagy erjedés következhet be az eddig úgy-ahogy egymással szolidáris önkormányzatok között?

– Sajnos megosztott az önkormányzati rendszer, amiben elég sok politikai motívum is van. Szita Károly például szerintem nem fog változtatni azon a stratégiáján, hogy kiszolgálja a miniszterelnök urat az önkormányzati kommunikációban. Az is igaz, hogy Cser-Palkovics András bár néha megszólalt az elmúlt időszakban, de azért ő is óvatos. Ami felületünk még maradt, az az önkormányzatok Nemzetközi Együttműködési Tanácsa, ahol legalább el tudjuk mondani a problémáinkat, de eddig sok kérdésre nem kaptunk választ, a megoldásokra pedig még kevesebb segítség érkezett. Viszont jogszabályban, az Európai Chartában is rögzített, hogy az önkormányzati szövetségekkel kötelező érdekegyeztetést folytatni. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, mint a legerősebb ilyen közösség, mindent el fog követni, hogy ezen a fórumon is képviselje az önkormányzati érdekeket. Ez pedig egyáltalán nem az önkormányzati vezetők érdeke, hanem a településen lakók mindennapi életéhez szükséges feltételek megteremtéséhez kell az érdekérvényesítés.

– Ön szerint megvan-e a veszélye, hogy az újabb kétharmad birtokában kikezdi a kormány az önkormányzatiság önállóságát?

– Ezzel kapcsolatban majdnem minden döntést meghoztak már eddig, de én azt gondolom, hogy vannak tartalékaik, ha még jobban korlátozni akarnák az önkormányzatokat. Tippeket viszont semmiképpen nem adnék, de ez a lehetőségük nyilván megvan. Ez természetesen mindig attól függ, hogy mennyiben érdeke vagy nem érdeke a kormánynak. Most olyan hatalomkoncentráció van a kezükben, hogy igazán sok vizet nem zavarnak az önkormányzatok ennek a hatalomnak a megrendítésében.