Elfogyott a türelem Orbánnal szemben

HírKlikk 2019. március 13. 12:42 2019. márc. 13. 12:42

Tegnapi, Orbán Viktorral folytatott budapesti megbeszéléséről először adott interjút a német köztelevízió, a ZDF Heute Journal című hírmagazinja számára a találkozó után kialakult álláspontjáról.

Ebben a műsorban Weber a délutáni, budapesti sajtótájékoztatótól merőben eltérő, konfrontatív hangot ütött meg Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben - írja a beszélgetést kiszúró Mérce. 

Weber leszögezte: az Európai Néppártban „elfogyott a türelem” Orbánnal és a Fidesszel szemben a Soros-Juncker plakátkampány után, és emlékeztetett, immár 13 tagpárt követeli a Fidesz kizárását.

Éppen ezért Weber a stúdióban adott interjúban leszögezte: az alapjogok, mint az akadémiai és tanszabadság, nem alku tárgyai, azokat alapvetően be kell tartani, és Orbán Viktor ebben az ügyben be fogja adni a derekát, ha nem kívánja kívül találni magát az Európai Néppárton.

„Világossá kell tennie, hogy viselkedését hosszútávon is megváltoztatja, és bocsánatot is kell kérnie.”

Ehhez a bajor politikus, további kemény szavakat is fűzött német közönsége számára. Többek között úgy fogalmazott, a Néppártnak nem a mandátumok száma az elsődleges, hanem „értékeink alapvetései” amelyeket „szigorúan meg fogunk védelmezni Orbán Viktortól.”

Az interjú első részében Manfred Weber röviden említést tesz arról is, találkozott és beszélt is a magyar kormány által fenyegetett és ősszel a Bécsbe való költözésről határozó Közép-európai Egyetem (CEU) diákjaival is. 

A ZDF-interjú az első, markáns jelzés arra nézve, hogy a Néppárti Manfred Weber nemcsak szavakban, hanem tettekben is kemény volt Orbánnal, és a magyar miniszterelnök ezúttal valóban komoly engedményeket kell, hogy tegyen, amennyiben az Európai Néppárt kizárását el szeretné kerülni.

Mint ismert, Weber korábban három, sarkalatos feltételt szabott ki, amelyeknek teljesítésével a Fidesz maradhat  eddigi pártcsaládjában:

  1. A Soros-Juncker plakátkampány teljes eltüntetése a magyar közterületekről
  2. Orbán kérjen elnézést a néppárti politikusoktól
  3. A CEU teljesen szabadon, és Budapesten működhessen.

Az esetleges kizárásról az Európai Néppárt egy hét múlva, március 20-án dönt majd.

Forrás: Hírklikk