Elítélt bűnöző költözhet a Fehér Házba

Nagy Mariann 2024. április 25. 07:05 2024. ápr. 25. 07:05

Donald Trumpot a zugsajtó is segítette hatalomra. Ha az nem vásárolja meg szeretőinek hallgatását és nem támadja a legdurvábban politikai ellenfeleit, Trump 2016-ban talán nem kerülhetett volna a Fehér Házba. Ez derült ki az elnökjelölt legújabb bírósági perében, amelyben akár 4 évre ítélhetik egy prostituált megvesztegetésének ügyében.

A köztörvényes perben Trump 34 vádponttal szembesül, amelyek azonban egyetlen előzményen alapulnak: azon, hogy el akarta titkolni: első elnöki kampánya idején vagy 130 000 dollárt fizetett egy pornófilm-hősnőnek azért, hogy ne hozza nyilvánosságra viszonyukat. A szigorú választási és adótörvények szerint ez nem volt egyszerű. A vádlott ügyvédi költségként számolta el ezt az összeget, meg kellett hamisítania a könyvelést, ám vesztére éppen ügyvédje és bennfentese, Roy Cohen – akinek a pénzt továbbításra átutalta – pakolt ki később, amikor őt vonták felelősségre, az igazsággal. Márpedig ilyen „választási költséget” elszámolni nem lehet...

Stormy (azaz „viharos”) Daniel, nevét a pornófilmek nézőinek milliói ismerik. Ha nyilvánosságra került, hogy az egyébként nős elnökjelölt ilyen társaságban, pontosabban ágyban forog, alkalmasint sokan visszariadtak volna attól, hogy rá szavazzanak. Ám amint a héten kezdődött tárgyaláson kiderült, van a történetnek másik, nem kevésbé sötét ága is. Ez a National Enquirer, az amerikai médiavilág egyik legsötétebb szereplője. Olyan, tömegek által országszerte olvasott lap, amely egyrészt a legvadabb és többnyire kitalált bulvár-történetekből él – nemkülönben pedig abból, amit (illő térítés ellenében) nem közöl...

A perben megidézték David Peckert, a lap korábbi kiadóját, akiről kiderült, hogy Donald Trump régi jó barátja és lelkes támogatója. Trumppal, annak ügyvédjével a 2016-os választások előtt a New York-i Trump Towerben beszélték meg, hogy előzhetik meg a lap segítségével az elnökjelöltet fenyegető veszélyeket. Elsősorban azon nők jelentkezését, zsaroló fellépését, akikkel a kiterjedt nemi életet folytató politikusnak a közelmúlt években dolga volt. Első lépésben sikerült (ha nem is pénzzel) elhallgattatni első feleségét, a cseh származású, azóta elhunyt modellt, Ivanát, aki válóperükben ellene elkövetett nemi erőszakkal vádolta. A másik célpont egy, a Playboy magazinban összes bájaival látható modell volt, akivel Trumpnak 10 hónapon át volt viszonya. Ő is jelentős összegért kötelezte magát, hogy visszavonja beszámolóját, amelyet jó pénzért közölhetett volna a lap, és hallgat az ügyről. Pénzelték továbbá a Trump Tower egyik portását, aki izgalmas sztorit kínált az Enquirernek: Trumpnak gyermeke született egy, az irodaházban dolgozó nőtől. Trump ügyvédje utánanézett a dolognak, felkutatta a gyermeket és megállapította: az egyáltalán nem hasonlít megbízójára, annál inkább a Trump-ház egy másik, ismert munkatársára – így a portás hoppon maradt.

Trump és a zuglap kapcsolata azonban nem merült ki a jelöltre veszélyes cikkek elsüllyesztésében, az Enquirer igen hasznos fegyver volt a politikai ellenfelek lejáratásában, szélsőséges, minden alapot nélkülöző híresztelésekkel. Az egyébként agysebész vetélytársról például azt hirdette a főcím, hogy „törlőkendőt felejtett a koponyában,” míg Ted Cruz szenátort történetesen pornósztár-botránnyal vádolták.

Pecker előtt, aki igen közlékenynek bizonyult, még hosszú meghallgatások állnak, akárcsak más, a vádhatóság által megidézett tanúk, köztük Roy Cohen esetében. Trump sok jóra, hatékony védőtanúkra aligha számíthat, de helyzetét – a nála szokásos módon – ügyészek, bírák, tanúk támadásával, rágalmazásával próbálja ellensúlyozni. Jóllehet az ügyet kezelő bíró már eltiltotta a személyeskedő kirohanásoktól a közösségi oldalakon és a média előtt, Trump nem tágít. Alap mondanivalója: Joe Biden, a demokrata párti elnök rendelte meg az igazságszolgáltatás támadását. Politikai „boszorkányüldözésről” van szó, összeesküvés áldozata, hirdeti.

A szomorú, hogy ezt híveinek milliói el is hiszik a hatékony, gátlástalan hordószónoknak. Donald Trump az első volt amerikai elnök az ország történetében, aki köztörvényes bűncselekményekért áll bíróság elé – és akár 4 év börtönre is ítélhetik. Egyébként további perek is folynak ellene, egyebek mellett azért, mert nem ismerte el vereségét a 2020-as elnökválasztáson, meg akarta hamisíttatni az eredményt, majd a törvényhozás ostromára uszította követőit. Ezek a szövetségi jogrendbe tartozó bűncselekmények, ami azt jelenti: ha megválasztják, leállíthatja az eljárásokat, vagy kegyelmet adhat saját magának. 

A pornó-pénzek ügyében még a novemberi választások előtt várható ítélet és azt, mivel New York állam indította a pert, foganatosítani kell, ott nincs kegyelem. Ilyenformán januárban elítélt bűnöző költözhet a Fehér Házba. A jobbik esetben próbaidőre felfüggesztett ítélet terhével a hátán.