Eljött az igazság pillanata Orbán számára is

NVZS 2020. november 16. 14:59 2020. nov. 16. 14:59

A jelek szerint, most érkezhetett el Orbán Viktor számára az igazság pillanata: őt eddig nem valós, hanem illuzórikus körülményekről tájékoztathatták, s ma reggel, az operatív törzs ülésén szembesülhetett azzal, hogy átverték. Ezután állt ki a nyilvánosság elé és közölte, hogy az országban összesen 1634 intenzív ágy van – szemben a korábban emlegetett négyezerrel. Azaz beigazolódott, hogy a kormányoldal által a „libernyák” ellenzék hazugságaként aposztrofált állítások tényszerűek: Magyarországon egyszerűen nincs szabad kórházi ágy és kapacitás. Orbánnak szembesülnie kellett azzal, hogy ez a helyzet már az ő köreit is fenyegeti, s az ő szavazói is belehalhatnak. Nem feltétlenül koronavírusba, ugyanis az összes rendelkezésre álló aktív felnőtt kórházi ágy 98 százalékát lefoglalták a Covid miatt, s csak két százalékára fogadhatnak más betegeket. Mindezt Falus Ferenc, korábbi országos tiszti főorvos mondta a Hírklikknek, számokkal igazolva a véleményét.

„Péntekről hétfőre drámaian lecsökkentek a kormányoldal által közölt kórházi ágyszámok, ami azt mutatja, hogy most szembesíthették Orbán Viktort a tanácsadói a valós helyzettel, a tényleges számokkal” – mondta portálunk megkeresésére Falus Ferenc. 

Kásler Miklós  a Magyar Hírlapnak adott interjújában pénteken ugyanis még arról beszélt, hogy „Felelősséggel azt tudjuk mondani, hogy a mostani számítások szerint, körülbelül december 6-10. közötti időszakig jelentősen növekedni fog a fertőzöttek száma. Összesen 26-28 ezer kórházi, infektológiai ágyra lehet szükség, és körülbelül 4500 intenzív ágyra. Ezt ebben az időszakban a magyar egészségügy tudja biztosítani... Az összes NEAK-finanszírozott ágyaik 40 százalékáig. Ennyit kell előkészíteni arra, hogy tudják fogadni a betegeket, míg az összes ágy hét százalékát kell intenzív ellátáshoz előkészíteni, ahol ha szükséges, lélegeztetést is biztosítani kell.

Ugyanakkor Orbán Viktor ma, hétfőn reggel, a Facebookon az operatív törzs ülése után, papírból a következő számokat olvasta fel: „Szabad ágy jelen pillanatban, amelyek covidos betegek ellátásra alkalmasak, 13 049, üresen áll és várja betegeket. Intenzív ágyból is van 1 634, hogy ennek a nagyságrendjét megértsük: most van intenzíven 582, s ennek még a háromszorosa a rendelkezésünkre áll”.

Összekeverik a szezont a fazonnal

„Azt gyanítom, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt alaposan megtévesztették a tanácsadói, akik összemosták az aktív és a krónikus ágyakat” – mondta a szakértő, aki ezt a véleményét alátámasztandó levezette azt, hogyan jutott erre a következtetésre.

Szerinte az Orbán Viktor által ma emlegetett 1634 intenzív ágy stimmelhet. Ugyanis tavaly év végén 1100 ilyen ágy volt az ország kórházaiban, és az elmúlt hetekben valóban körülbelül 50 százalékkal növelték a kapacitást, így ténylegesen 1600 körül lehet a jelenlegi körülmények között felhasználható intenzív terápiás ágyak száma.

Kásler – Falus szerint – a szakértők által mindvégig illuzórikusnak mondott, ám korábban még Orbán által is hangoztatott számokat ismertetett, aminek az lehetett az oka, hogy összekeverték, egybe számolták az aktív és a krónikus ágyakat. A járványügyi szakértő úgy véli, így jöhetett ki a Kásler által is emlegetett, az ágyak (azaz az összes ágy) 40 százalékából kiszámított 24 038 Covid-ellátásra kijelölt, illetve ezeken belül a 4006 Covid-lélegeztetést biztosítani képes kórházi ágyszáma.

Ugyanakkor a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott kórházi ágyszámok 2019. január 1-jén a következőképpen álltak: 41 447 aktív ágy volt nyilvántartva, ezek közül 1099 volt a felnőtt intenzív terápiás ágyak száma (a gyerek intenzív pedig mintegy 200, mindenesetre Falus szerint a személyzet jó részét onnan már átvezényelték a felnőtt ágyakhoz).

A 41 447 aktív ágyon belül 36 644 volt a felnőtt ágy (és 3484 gyerek ágy, „amibe nehéz felnőttet befektetni”) – sorolta a számokat Falus.

Majd így folytatta: az országban ezen túl, van 26 555 krónikus ágy, de ezek felszereltsége, személyzeti háttere teljesen eltér az aktív ágyakétól. Ha a krónikus ágyakról hazaküldik a betegeket, akkor – miként tavasszal is bebizonyosodott már – az ő ellátásuk nagyobb részt megoldhatatlanná válik, de ettől még nem válnak aktív ággyá.

Ha a rendelkezésre álló 37 763 felnőtt aktív ágyszámából (benne az 1099 intenzív ággyal) kivonjuk a kardiológiai, traumatológiai, onkológiai és sürgősségi ágyakat (amelyeket nem érinti az átszervezés, ezek száma 13 049), akkor láthatjuk, hogy ezek nélkül ténylegesen 24 714 felnőtt aktív ágy található az országban.

 Miután a kormány kinyilvánította (lásd fent), hogy 24 038 ágyat jelöltek ki Covid-ellátásra, ebből egy gyors számolás után, kiderül a szörnyű igazság: az összes rendelkezésre álló aktív felnőtt kórházi ágy 98 százalékát lefoglalták, azaz két százalék az, ahova a más betegek mehetnek, illetve a Covid-ellátás egy nem csekély része a krónikus ágyakat terheli – jutott el levezetésében a tragédiákkal fenyegető mai helyzetig Falus Ferenc.