Elképesztő, mire szórja a kormány a pénzt

HírKlikk 2020. december 23. 15:55 2020. dec. 23. 15:55

Miközben a kormány összesen 150 milliárd forintot von el az önkormányzatoktól, javában folyik a karácsony előtti osztogatás. A járvány ellenére, jutott pénz még termálfürdőre is.

A Magyar Közlönyben megjelent adatok szerint több milliárd forintot osztottak szét az egyházak és többnyire fideszes vezetésű települések, kerületek között, jellemzően ingatlancélú beruházásokra – írja a Népszava. 

A kormány például arról határozott, hogy a Pannon Egyetem – a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan – vagyonkezelő alapítványi fenntartásba kerül. Az új alapítvány felügyelője Palkovics László innovációs miniszter lesz. A szervezet működéséhez a kormány már induláskor 1,1 milliárd forintos forrást és ennél is jelentősebb ingatlanállományt ad: az alapítvány hét, korábban állami tulajdonú ingatlant kap Balatonalmádin – közöttük üdülőket, hajóállomást, sporttelepet –, valamint 17 veszprémi és hat zalaegerszegi ingatlant. Utóbbiak között pedig kollégiumi, egyetemi épületek, kutatóintézetek is vannak. Az átruházott ingatlanokat az egyetemi alapítvány el is adhatja, Palkovics tárcája lemondhat az állam elővásárlási jogáról is, és jöhetnek a magánbefektetők. 

Nem maradtak állami támogatás nélkül az egyházi szervezetek sem: a Dunántúli Református Egyházkerület 1,85 milliárd forintos azonnali támogatást kapott a kormánytól a Pápai Református Kollégium épületének bővítésére. A projektet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezeli, aki a közelmúltban büszkélkedett azzal, hogy az elmúlt tíz évben a korábbi ötszörösére nőtt az egyházak állami támogatása. 

A katolikus Veszprémi Főegyházmegye megvásárolja a veszprémi vár területén található egykori piarista gimnázium épületét. A kormány – Orbán Viktor jóváhagyásával – félmilliárd forintot biztosít erre a célra az idei költségvetésből.

Vasváron – ahol fideszes a polgármester – a helyi termálfürdőt bővítik. Az ehhez szükséges 654 millió forintot Varga Mihály pénzügyminiszternek kell előteremtenie a már amúgy is megtépázott gazdaságvédelmi alapból, azonnali hatállyal.

A szintén fideszes vezetésű Tiszavasvár csaknem kétmilliárd forintot kap 2021 és 2023 között Pintér Sándor tárcájától. 722 milliót három városrész felzárkóztatási programjaira, 1,26 milliárdot pedig a helyi orvosi rendelő felújítására, közlekedésfejlesztésre szánnak.

Budapest szintén fideszes vezetésű XVI. kerülete egyből 2,6 milliárd forintot kap a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola bővítésére, felújítására.