Egységes ellenzék: a Völner-üggyel lebukott a Fidesz-maffia

HírKlikk 2021. december 9. 13:41 2021. dec. 9. 13:41

Az eddigi legdurvább módon bukott le a Völner-üggyel a Fidesz-maffia: az érintett kormánytagoknak és képviselőknek ilyenkor a felelősséget becsülettel vállalva le kell mondaniuk – legalábbis ez történne egy valódi, működő demokráciában. A kormány ezzel gyakorlatilag elvesztette a legitimitását és a végrehajtásokat is le kell állítani – erről beszélt csütörtöki online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Tordai Bence a Párbeszéd, Keresztes László Lóránt, az LMP, Varju László a DK, és Szilágyi György a Jobbik országgyűlési képviselője, valamint Lukácsi Katalin, az MMM és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a Korrupcióellenes Világnapon az IM elől bejelentkezve.

„Megmutatkozott, hogy az Igazságügyi Minisztériumon belül gyakorlatilag egy bűnszervezetet működtetnek, és amit eddig is tudtunk, hogy az államot gyakorlatilag a Fidesz-maffia működteti, annak egy tökéletes illusztrációját kaptuk meg Völner Pál ügye példájaként” – hívta fel a figyelmet Hajnal Miklós.

„Azért áll itt ma az ellenzék, mert 2022 áprilisától kezdve (…) szeretnénk elérni, hogy Magyarország ne korrupcióban legyen Európa-bajnok, (…) hanem inkább olyan dolgokban legyünk Európa-bajnokok, mint például az emberek fizetése, az emberek jólléte, az emberek egészsége, az emberek tudása” – tette hozzá a Momentum elnökségi tagja.

Tordai Bence emlékeztetett, Simonka Györggyel és Boldog Istvánnal már háromra nőtt a még a fideszes ügyészség által is igazolt, a parlamenti kétharmadot fenntartó képviselő-bűnözők száma. „Az egységes ellenzék és minden tisztességes ember nevében elvárjuk, hogy Völner Pál ne csak a miniszterhelyettesi posztjáról, hanem a parlamenti mandátumáról is mondjon le, és ugyanez érvényes Simonka Györgyre és Boldog Istvánra! Azt akarjuk, hogy a köztörvényes bűnözők takarodjanak a közéletből, és a Fidesz-bűnözők pártja kezdje el azt a megtisztulási folyamatot, amelynek a vége sejthetően csak a 2022-es választások után fog elkövetkezni, amikor is minden narancsbűnöző bíróság elé megy” – szögezte le a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

„A korrupcióellenes világnap legmellbevágóbb része, hogy Magyarország az EU legkorruptabb országává vált. Felháborító, hogy Magyarországot egy maffia-kormány irányítja, élén a főnökök főnökével, a Capo di Tutti Capival, aki Orbán Viktor, és ez csak egy ügy! Ne felejtsük el, mindenki tudja ebben az országban, hogy a „Mészáros és Társa”-ban a „Társa”, az Orbán Viktort jelenti. Nem Mészáros Lőrincé az a vagyon, amit elloptak, amit összeharácsoltak, hanem magáé a miniszterelnöké, Orbán Viktoré” – emlékeztetett Szilágyi György.

„Ennek az ügynek következménye kell, hogy legyen: nem elég, hogy Völner Pál lemondott, Varga Juditnak is le kell mondania! (…) Ezt az épületet (…) a „Gazságügyi” Minisztériumot, amit Varga Judit vezet, bűnügyi helyszínné fogjuk nyilvánítani a mai nap folyamán, hiszen az, amit Völner Pál tett, ami a minisztériumban folyik, az egyszerűen bűncselekmény, az emberek kirablása” – húzta alá a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

„Ez a súlyos korrupciós ügy Orbán Viktor rendszerének az eddigi legdurvább korrupciós ügye. Itt egy miniszterhelyettesről, egy államtitkárról van szó” – emelte ki Keresztes László Lóránt. Az LMP frakcióvezetője az egységes ellenzék nevében felszólította regnáló kabinetet: a választásokig minden végrehajtás, a kivizsgálásig pedig minden lehallgatás álljon le Magyarországon.

 „Az első, amit meg kell tenni, hogy ennek az ügynek a titkosítását azonnal fel kell oldani!” – mondta el Bangóné Borbély Ildikó. Jelezte, hogy a közvéleménynek egyértelmű válaszokat kell kapnia néhány fontos kérdésre: „Varga Judit helyettese magányos elkövető, vagy saját bűnszervezetet működtetett a minisztérium épületén belül? (…) Mi volt a kenőpénzek útja? Csupán a miniszterhelyettes gazdagodását szolgálták a milliók, vagy máshova is kerülhetett ebből a forrásból? Valamint arról se feledkezzünk meg, hogyha valaki megvesztegethető, megvesztegették, akkor onnantól fogva zsarolhatóvá válik! Történt-e zsarolás a miniszterhelyettes részéről, vagy megzsarolták-e más ügyekben a miniszterhelyettest”?

Hangsúlyozta, a bukott Völnernek nemcsak államtitkárként és miniszterhelyettesként kell lemondania, hanem a képviselői székéről és a mandátumáról is, valamint és el kell tűnnie a közéletből. „Varga Juditnak pedig felelnie kell; vállalnia kell a felelősséget a korrupt helyettes miatt” – követelte a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

„Magyarország történetének legmagasabb rangú bukott állami tisztségviselője a bukott igazságügyi miniszterhelyettes az, akiről kiderült, hogy bűnös módon bűnszövetkezetben bűncselekményeket követ el. (…) A Fidesz szégyent hozott az országra, amikor magából az Igazságügyi Minisztériumból csinált bűnügyi helyszínt. Ezért nemcsak Völner Pál a bűnös, nemcsak neki kell vállalni a felelősséget, hanem az igazságügyi miniszternek, Varga Juditnak és Orbán Viktornak is felelősséget kell ezért vállalni” – nyomatékosította Varju László, a DK politikusa.

Végül Lukácsi Katalin, Márki-Zay Péter miniszterelnök nevében ismertette az MMM álláspontját. „Szégyen nemzetünk becsületére nézve, hogy itt, egy bűnügyi helyszínen állunk az „Igazságügyi” minisztérium előtt. (…) Ha az Orbán Viktor-vezette végrehajtó-kormány tudná, hogy a valódi rezsicsökkentés, az a korrupció felszámolása lett volna, akkor egy sokkal gazdagabb és boldogabb ország kulcsait adnák át tavasszal! De higgyék el, a kulcsátadás meg fog történni” – ígérte a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.

A képviselők végül szimbolikusan, sárga-fekete szalaggal kerítettek el az Igazságügyi Minisztérium egy részét, mint bűnügyi helyszínt.

Forrás: Hírklikk