Ellenzéki politikusok üzentek a szociális munka napja alkalmából

HírKlikk 2023. november 13. 13:30 2023. nov. 13. 13:30

Ellenzéki politikusok videóüzenetben köszöntötték a szociális szféra dolgozóit hétfőn, a szociális munka napja alkalmából rendezett online konferencián, amelyet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) hirdetett meg a Facebook-oldalán.

A Szociális munka napja alulnézetből – Legyen a munkának becsülete! című konferencián, amelyet Boros Péterné, az MKKSZ elnöke nyitott meg, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke videóüzenetében azt mondta: nagyon sokakat hagyott cserben az elmúlt években az Orbán-kormány, de az igazán „szívszorító" történet a szociális dolgozóké.

A politikus az állam egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy segítse az elesetteket, a rászorulókat. „Mindazok, akik a szociális ágazatban dolgoznak, a legeslegnagyobb odafigyelést kell, hogy kapják egy kormánytól, ami csak létezik" – mondta.

Kiemelte, hogy olyan megbecsülést kell kapniuk a szociális ágazatban dolgozóknak anyagilag és erkölcsileg is, ami a pályán tartja őket.  

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke Magyarország számára a legnagyobb kihívásnak az elvándorlást, a munkaerőhiányt és az alacsony munkabéreket nevezte.

„A kormány válasza minderre az, hogy gyengítik a szakszervezeteket, a munka törvénykönyvét, gyengítik a munkavállalói jogokat, és a külföldi munkavállalók tömeges letelepítésével továbbra is leszorítják a magyar munkabéreket" – hangsúlyozta.

Hozzáfűzte, pártja válasza erre a bérfelzárkóztatás az oktatás és a szakszervezetek megerősítésével.

Karácsony Gergely főpolgármester a konferenciára küldött köszöntőjében kifejtette: az, hogy Budapest egy gondoskodó város, nem lenne több egy jól hangzó politikai szlogennél, ha a főváros és a kerületek intézményrendszere nem lenne tele elhivatott és áldozatkész munkatársakkal.

„A budapestiek nevében ezúton is szeretném kifejezni nagyrabecsülésemet, nem elfelejtve, hogy önök számára a szociális munka napja nem egyetlen nap, hanem jóformán az összes" – hangsúlyozta a főpolgármester.

Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt társelnöke úgy fogalmazott, mindenki életében akadnak nehézségek, amelyek megoldása, elviselése nem könnyű. A szociális szakember a saját nehézségeivel a „hátizsákjában" napi 8-12 órában segít cipelni mások terheit – fogalmazott.

„Azért dolgozunk a parlamentben, hogy a szociális szakemberek olyan fizetést kapjanak, amelyből nemcsak tisztességgel megélni lehet, hanem regenerálódni, testileg, lelkileg feltöltődni is" – mondta.

Sebők Éva, a Momentum országgyűlési képviselője videóüzenetében arról biztosította a szociális dolgozókat, azon dolgoznak, hogy nőjön társadalmi és anyagi megbecsültségük.

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, hogy a szociális munkások a pályájuk kezdetén felesküsznek a szociális munka etikai kódexére, és a „se nem kevés, se nem könnyű feladatok mellé ezzel az esküvel még nagyobb felelősséget vállalnak. Ám nem kapnak a felelősséggel arányos támogatást, megbecsülést" – tette hozzá.

„Mi hiszünk benne, hogy Magyarország csak akkor lesz egy igazságosabb, fenntarthatóbb és boldogabb ország, csak akkor lesz jól működő gyermekvédelmünk, idősgondozásunk, drogprevenciónk, hajléktalanellátásunk (...), ha a szociális munkásainkat kellően megbecsüljük és segítjük" – emelte ki Tordai Bence.

Ungár Péter társelnök, az LMP frakcióvezetője azt hangsúlyozta: Magyarországon minden megállna, ha a szociális szektorban dolgozók abbahagynák a munkavégzést.

„A szociális munka nélkül nem működik ez az ország, mégis a szociális szektorban dolgozók a legkevésbé megfizetett munkavállalók" – hívta fel a figyelmet, majd arra kért mindenkit, hogy a változás érdekében kövessék a szociális ágazatban tevékenykedő szakszervezeteket és vegyenek részt az akcióikban.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom