Eluralkodott a kormányon a pánik

HírKlikk 2022. december 2. 07:35 2022. dec. 2. 07:35

A Klikk TV Heti egyenleg című elemző műsorában ezen a héten Csillag István volt miniszter és Lakner Zoltán politológus, főszerkesztő vették sorra az utóbbi napok kiemelkedő hazai közéleti eseményeit Bánó Andrással.

A felvétel előtti percekben zajlott a kormányinfó, amelyen bejelentették az uniós támogatások várható sorsát is. Bejelentették, hogy az Európai Bizottság ajánlása alapján befagyasztanának mintegy 7,5 milliárd euró juttatást. Mi lehet ennek a következménye?

A kormányinfón történt szinte eufórikus bejelentést Csillag István szellemesen Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényéhez hasonlította. 

„Mint ismert, a könyvben járvány miatt le kell zárni a hotelt, amire úgy reagál a rend őre, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát, a rendőrség fenntartja a rendet. Ennek következtében elképesztő pánik tör ki.” Emlékeztetett, hogy a pánik minden jelét tapasztalhattuk a kormány részéről az elmúlt napokban, aminek egyik demonstratív pontja volt Lantos Csaba kinevezése energetikai miniszternek. „Ő úgy áll az energetikához, mint én az epekő-operációk megoldásához” – jellemezte a helyzete Csillag István.

„Belátható időn belül nem lesz pénz az uniótól, pedig már előre költekeztek” – szögezte le. 

Lakner Zoltán szerint a feszültséget csak fokozhatja, ha a rezsiárakkal kapcsolatos béketűrésnek is vége szakad egyszer. „Emlékeim szerint 2006-ban az emberek már akkor utálták a vizitdíjat, amikor még be sem vezették. Ehhez képest most nagyon más a helyzet”. 

Prognózisa szerint, ha a karácsonyi költekezéseket követően, január-február felé beérkező rezsiszámlák láttán sem lesz következménye a kormány gazdaságpolitikájának, „akkor széttárom a kezem, mert nem nagyon lesz több ötletem a változásokat tekintve”.

2011-’12-ben sikerült megrendíteni a Fidesz hatalmát, „ennek most semmi jele. Ez nyilván annak is a következménye, hogy jelentős ideje dolgozza meg a magyar társadalmat a kormány, ennyi ideje zárja el a társadalom jelentős részét a valódi információktól”. Sajnos nem eredmény nélkül, pedig a nyugat nem hanyatlik, mint sulykolja Orbán bő évtizede, ellenkezőleg, „sokkal akcióképesebb lett, mint akár mi is feltételeztük”.

Orbánt illetően hozzátette, hogy „politikus rosszabbat nem is tehet, mint hogy elhiszi a saját propagandáját”, mint történt az orosz energiafüggőség hamis mantrájával.

„Eddig a jelentéktelenségünk segített átevickélni az uniós viharokon, nem mellesleg a nagy német cégek magyarországi komfortja. Hirtelen megfordulni látszik a hangulat, amiben jelentős szerepet játszik, hogy Orbán a ragály egyik képviselőjévé vált immár nemzetközi porondon is” – fogalmazott Csillag István.  „Az orosz medve előbújásával, a Paks2 szerződés aláírásával azonban egyértelművé vált, hogy bár jelentéktelen, de Putyin egyik hadoszlopává vált s az unió bomlasztására, egységének a megbontására törekszik.”

A Klikk TV Heti egyenleg című műsora ide kattintva nézhető meg.