Elutasítják a nyugdíjasok az 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítést

HírKlikk 2020. október 26. 17:55 2020. okt. 26. 17:55

A Nyugdíjas Szakszervezetek Egyeztető Tanácsában (NYUSZET) együttműködő nagy országos érdekképviseletek 1,5 százalékos korrekciót, a kisnyugdíjasoknak is legalább 50 ezer forintot követelnek.

A 24.hu számol be arról, Juhász László, a NYUSZET elnöke szerint a kormány megkárosít 2,5 millió embert, azzal, hogy mindössze 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítést hagyott jóvá novemberre. Ez a mérték ugyanis nem követi az inflációt és meg sem közelíti az élelmiszerárak emelkedését.

Az elnök leszögezi, hogy a számok alapján, legalább 1,5 százalék kiegészítés járna a nyugdíjasoknak és teljesen elfogadhatatlannak tartják a jelenlegi kiegészítést.

„Az év első hét hónapjában ugyanis az év eleji nyugdíjemelést jelentősen meghaladó infláció volt: júliusban és augusztusban is elérte az előző 12 havi mértéket, a 4,3 százalékot. Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, most pedig 1,2 százalékos kiegészítést tervez a kormány. Vagyis: egyszerűen nem jön ki a matek. Hiányzik 0,3 százalék” – magyarázza Juhász, aki szerint nemcsak a kormányzati matekkal, hanem az idevonatkozó törvény ismeretével és annak betartásával is gond van.

A törvény szerint, ugyanis az első nyolc hónap adataira alapozott várható éves indexet kell figyelembe venni. Azonban erről nem közölt adatot szeptemberben a KSH, majd októberben váratlanul kiadta az első háromnegyed év nyugdíjas árindexét is, ami négy százalék volt.

„Az első 8 havi érték közel lehetett a 4,3 százalékhoz, s ez alapján kellett volna az emelést meghatározni. Hogy ez nem történt meg, nemcsak az elmúlt tíz év gyakorlatával ellenkezik, hanem még tisztességtelen is” – szögezi le az elnök, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az érintett korosztály a járvány idején nem kapott semmit a kormánytól, csak egy ígéretet a 13. havi nyugdíj bevezetéséről.

„A NYUSZET éppen ezért nemcsak a hiányzó 0,3 százalékot követeli, hanem azt is, hogy a novemberi korrekció a kisnyugdíjasoknak se legyen 50 ezer forintnál kevesebb. Ez a néhány tízezer forint ugyanis túlzás nélkül a túlélést jelentheti kisnyugdíjból tengődő tízezreknek” – olvasható a közleményben.

Forrás: 24.hu