Érdekes okból válthattak főigazgatót a János kórház élén

NVZS 2019. február 26. 18:54 2019. feb. 26. 18:54

„Megindult a hatalmi pozíciók újrafelosztása; korábban már kiszorították az előző kurzus által kinevezett vezetőket, most már ahhoz, ha valaki előbbre akar jutni, csak jól felkészült szakember rovására teheti azt meg, ahogy ez történik a János kórház főigazgató-váltása esetében is” – adott egy lehetséges magyarázatot a héten nyilvánosságra került cserére László Imre, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa. „Számomra érthetetlen, felfoghatatlan és elfogadhatatlan, hogy egy olyan kvalitású szakembert eltávolítanak a kórház éléről, mint amilyen  Kázmér Tibor” – mondta.

Hétfőn robbant a hír, hogy pénteken felmentették Kázmér Tibort, a Szent János kórház eddigi főigazgatóját, s helyére Takács Pétert,  az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetőjét helyezték már február 26-tól. „Kázmér Tibor – aki csoporttársam volt a Közgazdaságtudományi Egyetemen – nagyon jó kombinatív képességű, felkészült szakember, aki a feladatát maximálisan és jól végezte” – adott egy gyors jellemzést László Imre, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen kvalitású szakembert eltávolítanak a posztjáról.

Hozzátette, hogy nincsenek személyes tapasztalatai az új főigazgatóról, de elfogadhatatlan az, hogy egy jelenlegi minisztériumi főosztályvezetőt pályáztatás nélkül neveznek ki egy ilyen nagyságú kórház élére, még akkor is, ha korábban bizonyos területen dolgozott ebben az intézményben.

Arra is emlékeztetett, hogy a János kórház vezetése nem is csak egyszerű kórházi vezetés lesz, részint, mert borzasztó állapotok uralkodnak ebben az egészségügyi intézményben, de legfőképpen azért, mert le kell menedzselni a szuperkórházzá válás fejlesztési folyamatát, mindezt úgy, hogy közben a gyógyító munka is folyik majd.

Ez lenne a váltás igazi oka?

Több egészségpolitikus szakemberrel is beszélt a Hírklikk, akik azonban csak háttérinformációkat voltak hajlandók megosztani portálunkkal ebben a kérdésben. Például azt az érdekességet, hogy Kázmér Tibor kemény Fideszesként indult, aki azonban fokozatosan eltávolodott a párt kemény magjától, ahogy egyre jobban érzékelte, hogy az Orbán-kormány által hangoztatott lózungok és a valóság nem igazán fésülhető össze. Emiatt bizonyos fokig terhessé vált Kázmér a kormányzat számára, nyilvánvalóan ez áll az eltávolítása mögött – állítják forrásaink.