Érden is hasít a legtehetségesebb gázszerelő és klánja

NVZS 2019. március 22. 10:57 2019. márc. 22. 10:57

Mészáros Lőrinc és családja Érden is jól teljesít, legutóbb most vált nyilvánossá, hogy két építési beruházást is elnyert, ráadásul ezeket másfélszeres áron végezheti el a klán. „Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor körei uralják az érdi beruházásokat” – kommentálta a legfrissebb fejleményt a Hírklikknek Csőzik László, érdi ellenzéki önkormányzati képviselő, aki portálunk értesülései szerint közös polgármester-jelöltként indulhat az őszi önkormányzati választásokon.

„Mészáros Lőrinc és családja érdi diadalmenetében kiválóan tetten érhető, hogyan lesz az uniós pénzekből magánvagyon” – szögezte le portálunknak Csőzik László. Annak kapcsán kerestük meg, hogy a legfrissebb Európai Uniós közbeszerzési értesítőben megjelent a döntés: két, a Modern Városok Program keretében kiírt pályázatot nyert el Mészáros családi vállalkozása, nem is akárhogyan: a két beruházás előzetesen összesen 8,1 milliárd forinti pályázatát a Fejér-B.Á.L. Zrt. 11,5 milliárd forintért vitte el.

Ahogy az érdi önkormányzattól elnyert projekt részleteiről hírt adó 444.hu megjegyezte: a Fejér-B.Á.L. Zrt. az a cég, ami alapvetően Mészáros Lőrinc gyerekeié, a volt felcsúti polgármester mégis elvitte az osztalék felét. Egyébként mind a két projekt „drágult” menetközben: a Batthyány Sportiskola rekonstrukciójára a szerződés eredetileg becsült összértéke 3,8 milliárd forint lett volna, ez kúszott fel 5,45 milliárdra; a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum építése pedig 4,3 milliárdból lett 6 milliárdos beruházás. A kettő után tehát összesen 41,3 százalékkal többet számlázhatnak jelen állás szerint Mészárosék.

Ezen túl is nagyon sok közbeszerzési kiírás nyertese lett a Fideszes vezetésű Érden Orbán Viktor legjobb barátjának, Mészárosnak az érdekeltségei – derül ki Csőzik László felsorolásából: „A csatorna-beruházás köveit a miniszterelnök apjának a cége szállította a városnak: az utcai lámpákat Orbán vejének baráti hozták; a városi beruházásokat pedig Orbán Viktor fociőrületének helytartója és családja menedzseli. Az érdi összekötő vágányt végül kétszeres áron fektetheti Mészáros Lőrinc; a Nemzeti Sportközpont által multifunkcionális sportközpont építésére kiírt pályázatot ősszel szintén a Mészáros-gyerekek cége nyerte; a legnagyobb falatot azonban még tavaly télen kapták, amikor egy 14 milliárdos főösszegű magasépítési csomagra nyertek közbeszerzést Mészárosék Érden”.

Csőzik László

Az ellenzéki politikus leszögezte: a polgármesternek, T. Mészáros Andrásnak magyarázatot kellene adnia, miért drágulnak a miniszterelnök barátai által menedzselt projektek vállalhatatlan mértékben. Hozzáfűzte végül: „azért kell a változás, hogy az uniós projektek hasznai ne az oligarcháknál, hanem az érdieknél landoljanak”.

A drágulás tényleg elképesztő. A most elnyert két projektet 41,3 százalékkal magasabb áron nyerték el a kiírásnál, de a többi, fent említett munkák esetében is többször erősebben fogott végül a ceruza vagy ha mégsem, akkor vállalhatatlan minőségű gagyit kapott a város. Az előbbire példa az Érd-Érd alsó összekötő vágány és kapcsolódó létesítmények kivitelezésére kiírt tender, amely a kiírók által becsült 3,8 milliárd helyett annak durván a duplájáért, 8,6 milliárd forintért „kelt el”. A gagyira pedig példa lehet a közvilágítási projekt.