Erdő Pétert is a pápa lehetséges utódai között említik

HírKlikk 2022. június 2. 20:40 2022. jún. 2. 20:40

Erdő Péter bíboros prímást mutatta be I. Ferenc pápa lehetséges utódai között sorozatában az Aktuell. A katolikus, egyházi kérdésekkel foglalkozó német nyelvű hír- és véleményportál cikke emlékeztetett rá, hogy Ferenc pápa egészsége romlik, és ezért megfigyelők egyre gyakrabban vetik fel a majdani lehetséges jelöltek kérdését. 

A cikk rámutatott: az eddig felmerült nevek nyomán jogos a kérdés, hogy nincs-e legalább egy olyan lehetséges jelölt, aki eltér a Ferenc pápa által kívánatosnak tekintett vonaltól. Andrea Gagliarducci újságíró, a Vatikán jó ismerője február 7-én egy interneten megjelent írásában egy „kelet-európai” pápa lehetőségét említette, aki „különleges kompetenciával bír az egyházjog területén”, és „helyre tudná hozni a jelenlegi pontifikátus néhány hiányosságát”

Gagliarducci ezt az egyáltalán nem imaginárius személyiséget „egy VII. Pálnak” minősítette abban, hogy „új szellemi hagyományvonalat vázoljon fel”. A portál szerzője szerint nyilvánvaló, hogy az újságíró a némileg homályos leírással Erdő Péter magyar bíborosra gondolt. 

A szerző idézett egy másik egyházi orgánumot, amely Erdő Pétert bemutatva, májusban azt írta: „több nyelven tanult kanonista, energikus vezető, a Szent Kollégiumon belül a neokonzervatív tendencia kiemelkedő, bár diszkrét és már-már félénk alakjának tekintik. A szovjet uralom idején elnyomott kelet-európai egyházak vezetőinek jó képviselője.” 

E cikk szerzője minősítés nélkül említi, hogy „a magyar egyház vezetője kétségtelenül közösséget vállalt Orbán Viktor migrációval szembehelyezkedő politikájával, még akkor is, ha igyekezett lojalitásáról biztosítani Ferenc pápát”. Az idézett Don Pace összefoglalóan arra jut, hogy „Erdő Péter bíboros a jelen pontifikátus befejeződése után minden bizonnyal fontos szerepet játszik majd”

Forrás: Hírklikk