Erdogan még nagyobb elnyomással reagálhat a kudarcra

HírKlikk 2024. április 4. 16:20 2024. ápr. 4. 16:20

Még maradt valami élet a török demokráciában – hangsúlyozza az Erdogan által elszenvedett súlyos választási vereség után a lap vezércikkében. Ám azt kérdésesnek tartja, hogy az elnök veszi-e az adást, mert bőven belefér, hogy még nagyobb elnyomással reagál a kudarcra. A győztes, Imamoglu úgy értékelte, hogy vége a demokrácia lebomlásának, de bárcsak ilyen egyszerű volna.

A Washington Post szerint az államfő önvizsgálatot ígért és csak remélni lehet, hogy ez a nyitást, a demokratikus intézmények helyreállítását, a cenzúra eltörlését, valamint a több száz politikai fogoly és újságíró elengedését jelenti. A politikus két évtizeden át egyre több hatalmat halmozott fel, birodalmi módon irányította országát. De a Nyugat elnézte neki, mivel Törökország stratégiai helyzete kulcsfontosságú.

A polgárok azonban alighanem megelégelték a siralmas gazdasági helyzetet, de a fokozódó tekintélyelvűséget is. Erdogan már elárulta, hogy fél Imamoglutól. Teljesen nyitott kérdés azonban, hogy tényleg megáll-e a demokrácia visszacsúszása. A válasz azon múlik, hogy az államfő hajlandó-e meghallani a szavazópolgárok egyértelmű üzenetét.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom