Érthetetlen, hogy miért nem igényli hivatalosan az uniós hitelt a kormány a mai drámai helyzetben

NVZS 2022. szeptember 3. 13:54 2022. szept. 3. 13:54

​​​​​​​„Ha nem jön pénz Brüsszelből, akkor összeomlik a költségvetés” – figyelmeztetett Inotai András, akit azért kerestünk meg, mert a napokban kiderült: a kormány hivatalosan még nem is igényelte az uniós helyreállítási alap hitelrészéből lehívható forrásokat. Pedig az unió által eredetileg felkínált 9 milliárd eurónyi kedvező hitelt akkor még feltételek nélkül le lehetett volna hívni. Orbán nem kért az „adósrabszolgaságból”, ehelyett a pénzpiacokhoz fordult kedvezőtlenebb feltételű kölcsönökért. Azt a pénzt már régen elverték, a magyar gazdaság állapota azonban létszükségletté teszi a gyors pénzhez jutást. 

A Hírklikk is írt arról, hogy Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a napokban tartott online sajtótájékoztatóján beszámolt róla: Ursula von der Leyen augusztus 24-én írásban válaszolt az általa feltett kérdésre, kérte-e hivatalosan a magyar kormány a helyreállítási alap hitelrészének lehívását. Az Európai Bizottság elnöke válaszlevelében világossá tette: a magyar kormány eddig semmilyen hivatalos lépést nem tett ez ügyben. „Tehát a kormány azt állítja, hogy nem kapjuk meg a pénzeket az uniótól, de közben egy kommunikációs levélküldésen túl, ezek szerint eddig még be sem nyújtotta a megfelelő, átdolgozott tervet Brüsszelnek” – értékelte Ujhelyi István.

Most akkor igényelte a magyar kormány hivatalosan a hitelt vagy sem? Inotai Andrást kérdeztük. Az uniós ügyekben jártas közgazdász professzor világossá tette, hogy neki nincsenek hivatalos információi az ügyben, de azt figyelemmel kíséri, hogy mi zajlik. Emlékeztetett, azt biztosan lehet tudni, hogy honnan hová jutottak Orbánék.

A miniszterelnök tavaly tavasszal kiment Brüsszelbe, majd utána közölte, hogy nem kell nekünk a hitel, mert nem akarunk adósrabszolgaságot. Pedig – jegyezte meg Inotai – akkor még az alap 9 milliárd eurónyi hitelrészét simán le lehetett volna hívni. Ráadásul nagyon kedvező feltételeket biztosítottak mellé, 30 éves futamidőt, alacsony kamatot, mellé uniós garanciát. Ám Orbán ehelyett inkább a nemzetközi piacon vetetett fel tetemes összeget, 4,4 milliárd eurónyit, sejthetően sokkal rosszabb kondíciókkal, bár pontosan nem lehet tudni, mivel tíz évre titkosították az ügyletek részleteit. „De nagyon kellett nekik a pénz a választási költekezésre, a 13. havi nyugdíjakra, a rendőrök előrehozott béremelésére, az szja-visszatérítésre, stb.” – indokolta a kormányzati lépést Inotai. 

Ám a pénzt azóta már elköltötték, s így Orbánnak ma már égető szüksége lenne az uniós pénzforrásra. A többi között azért is, mert már javában zajlik az osztogatás a leendő pénzek terhére. Éppen a napokban jelent meg egy összeállítás arról, hogy milyen előlegezés folyik a még be nem folyt uniós támogatásokból megvalósítani hivatott egyes projektekre. Mint a 24.hu megírta: a visszatartott uniós alap csaknem negyedét papíron már előre kiosztották, a költségvetési előfinanszírozás keretében 160 milliárd forintot kifizettek, köztük – mily meglepő(!)

–  Mészáros Lőrinc érdekeltsége is milliárdos előleghez jutott. „Mindebből is az következik, hogy ha nem jön pénz Brüsszelből, akkor összeomlik a költségvetés” – szögezte le Inotai András. 

Igen ám, de ma már a hitelfelvétel is feltételekhez kötött. Ráadásul már nem is 9 milliárd a számunkra még elérhető összeg – mutatott rá, emlékeztetve arra, hogy a helyreállítási alap másik lába, a vissza nem térítendő támogatás részének eléréshez szükséges helyreállítási programot sem sikerült még elfogadtatnia a magyar kormánynak. Ráadásul az ott eredetileg rendelkezésre álló 7,2 milliárd eurónyi támogatásból 1,8 milliárdnyinak már lejárt a lehívhatósága, azaz már csak 5,4 milliárd terhére lehet programokat végrehajtani. De – hívta fel a figyelmet Inotai – az év végén ez az összeg is lejár, azaz, ha nem lehet addig megkapni, akkor búcsút inthetünk az ingyenpénznek.

A Hírklikk írásban megkereste a kormányszóvivőt, arra kértünk választ, vajon megigényelte-e hivatalos formában a magyar kormány az uniós helyreállítási alap hitelrészéből lehívható uniós forrásokat? A választ ismertetjük, mihelyt megkapjuk a kért információt.