Erzsébet királynő aláírta a Brexit-megállapodást

HírKlikk 2020. december 31. 20:41 2020. dec. 31. 20:41

Ezzel az utolsó szükséges aláírás is rákerült a megállapodásra.

A Guardian információi alapján a 444.hu számol be arról, hogy 2020 utolsó napján II. Erzsébet aláírta az EU-ból kilépett Egyesült Királyság és az Európai Unió kereskedelmi viszonyát rendező megállapodást, így az hivatalosan is törvényi erőre lépett.

Az aláírás nélkül ma este 11-kor az ország gazdasági megállapodás nélkül lépett volna ki az EU-ból, amelynek súlyos gazdasági következményei lettek volna.

A brit kormány és az Európai Bizottság vezetői között december 24-én született meg a megállapodás, amelyről szerdán szavazott a brit parlament alsó- és felsőháza, mindeközben Ursula von der Leyen az Európai Bizottság, és Charles Michel az Európai Tanács elnöke már aláírta a megállapodást.

Boris Johnson megköszönte a képviselőknek, hogy sikerült megszavazni a megállapodást, amivel az ország sorsának irányítása újra teljes mértékben brit kezekbe kerül.

Johnson szerint december 31-én este 11 órakor új korszak kezdődik az ország történelmében, amelyben az Európai Unió legnagyobb szövetségese lesz. 

Bár a miniszterelnök elismerte, hogy nem sikerült mindent elérnie a megállapodásban, amit szeretett volna, de ezzel együtt is büszke, mivel sokan azt mondták, hogy lehetetlen úgy megállapodni az EU-val, hogy ne kelljen továbbra is mindenben az uniós szabályokat követniük a briteknek. Ennek ellenére ez sikerült.

Forrás: 444.hu