Európa nélkül nincs érdemi megoldás a migrációs válságra

HírKlikk 2023. szeptember 19. 18:02 2023. szept. 19. 18:02

Európa nélkül nem lehet érdemi megoldást találni a migrációs válságra: az EU-nak összehangolt álláspontot kell kialakítania ebben a kérdésben – hangsúlyozza a Le Monde vezércikke, ami az európai választások előtt nem egészen egy évvel erős jelzésnek minősítette, hogy a szélsőséges pártot vezető Meloni beállt a követelés mellé, és együtt ment el von der Leyennel Lampedusára.

A migrációnak megvannak az okai, csak éppen a demagóg politika gyakran úgy tesz, mintha figyelmen kívül hagyná ezeket. Miközben az olasz miniszterelnök két barátja, Magyarország és Lengyelország mindent elkövet az igen aprólékos munkával megalkotott „kötelező szolidaritás” meghiúsítása érdekében, addig Meloni éppen a szolidaritásra szólít fel. Az unióellenes szélsőjobb pártjai versengenek, hogy melyikük utasítja el határozottabban a bevándorlást, illetve arról álmodnak, hogy ők vezetik majd a jobboldalt.

A Bizottság elnöke joggal mondta, hogy közös választ kell adni a tömeges illegális határátlépések problémájára. De Emmanuel Macron francia elnök is fején találta a szöget, amikor arról beszélt, hogy a nacionalista megközelítésnek megvannak a korlátai. Cselekedni kell. Ha végre sikerülne előbbre lépni a szolidaritás ügyében, az lényeges jelzés volna az európai választás közeledtével, mégpedig azoknak, akik érzik a szervezet tehetetlenségét, és  teljesen reménytelen és elfogadhatatlan megoldásokat ajánlgatnak – mutatott rá a Le Monde



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom