Európai Bíróság: üldöztetésnek minősülnek a tálibok nőkkel szembeni diszkriminatív intézkedései

HírKlikk 2024. október 4. 17:00 2024. okt. 4. 17:00

Üldöztetésnek minősítette pénteken az Európai Unió Bírósága az afganisztáni tálib kormányzat által a nőkkel szemben elfogadott hátrányosan megkülönböztető intézkedéseket.

A luxembourgi székhelyű uniós testület közleményében egyúttal felhatalmazza a tagállamokat, hogy az afgán állampolgárságú nők menedékjog iránti kérelmének egyedi értékelése során kizárólag a nők nemét és állampolgárságát vegyék figyelembe, hozzátéve: nem szükséges annak bizonyítása, hogy kérelmező a származási országába való visszatérése esetén ténylegesen és konkrétan üldöztetésnek lenne kitéve.

A közlemény az üldöztetésre a többi között a rabszolgaság egyik formájának nevezett kényszerházasságot, valamint a nemi alapú erőszakot hozza fel példának, továbbá kiemeli a családon belüli erőszak elleni védelem hiányát.

Az ítélet azt követően született, hogy két, afgán állampolgárságú nő panasszal élt az osztrák közigazgatási bíróságnál amiatt, hogy az osztrák hatóságok megtagadták tőlük a menekült jogállás elismerését. Érvelésük szerint a nők helyzete Afganisztánban, az új tálib rezsim alatt önmagában igazolja e jogállás megadását.

Az osztrák bíróság ezt követően kért állásfoglalást az uniós bíróságtól az ügyben.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom