Évente több mint 100.000 nyugdíjastól lopja el a nyugdíj-kompenzációt a NER

HírKlikk 2020. augusztus 11. 18:03 2020. aug. 11. 18:03

A brutális 3,8 százalékos infláció miatt kiszolgáltatottá vált a több mint 100.000 nyomorgó nyugdíjas, gyakorlatilag ők hiteleznek a kormánynak. A kompenzációt a legtöbben már meg sem érik, azonnal biztosítani kell a megfelelő korrekciót!

Nyugdíj-kompenzáció helyett, a sírba lök több mint 100.000 nyugdíjast minden egyes évben a kormány, hívta fel a figyelmet online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament népjóléti bizottságának elnöke kedd délután, Budapesten.

Rámutatott, jóllehet a pékáruk ára több mint hét, a többi alapvető élelmiszeré több mint 16, a gyümölcsé több mint 44 százalékkal emelkedett, a kormányt hitelező nyugdíjasok túlélőinek is csak közel egy év után adja oda a Fidesz az elvárt kompenzációt.

„Az élelmiszerárak az átlagos inflációhoz képest, kétszeresen emelkedtek, ezért sokan ma már kétszer is meggondolják, hogy ha kimennek egy piacra, mit vásároljanak: a párizsi és a felvágottak 16,1, a liszt 7,3, a kenyér 7,6, a péksütemények 6,9, a tej- és a tejtermékek 7,5, a tojás 8,9, a cukor 14,5, a friss gyümölcs 44,9, az üzemi étkezés 9,4 százalékkal drágultak. A KSH csinál egy külön mérést is a nyugdíjasokra, ahol elhagynak olyan reprezentánsokat, amelyek irrelevánsak az időseknél. A nyugdíjasok rosszabbul járnak ezekkel a mutatókkal” – számszerűsítette a rohamos drágulást Korózs.

Rámutatott a 2,8 százalékos nyugdíjemelésből látszik, hogy a nyugdíjasok hónapról-hónapra hiteleznek a kormánynak. 

A szocialista politikus egy másik szomorú tényre is rávilágított. „100-105.000 idős honfitársunk már a novemberi kompenzációt sem fogja megkapni, mert el fognak halálozni. És ezeknek az embereknek most lett volna szükségük segítségre, ahogy mi is javasoltuk” – emlékeztetett.

„Ráadásul a Nyugdíjas Parlament népszavazási kezdeményezésben javasolta, hogy negyedévente tekintse át a kormány a kiigazításokat, és ne novemberig várjon azokkal. Egyet lehet érteni a kezdeményezéssel! Az ország 70 százalékában még az országos átlagot sem érik el a nyugdíjak: a legalacsonyabbakat a Bács-Kiskun megyeiek kapják, és ott vannak a legtöbben azok is, akiknek 60.000 forint alatti nyugdíjuk van!” – hívta fel a megdöbbentő tényekre a figyelmet a népjóléti bizottság elnöke.

„Rendjén van-e az a fajta politika, amit a kormány képvisel, hiszen az inflációs adatok, a nyugdíjas-szervezetek visszajelzései mind-mind azt igazolják, hogy nekünk volt igazunk ebben az évben minden egyes megszólalásban” – tette fel a kérdést. Leszögezte, ezért követelte pártja a svájci indexálásra való visszatérést, amely már most 6.8 százalékos év eleji emelést jelentett volna, továbbá a 100.000 forint alatti nyugdíjak kiigazítását, valamint a járvány idejére az egyszeri támogatást.

„Minden minket igazolt, itt van a KSH legfrissebb adata. El kell gondolkodnia tehát a kormánynak, vizsgálja felül és korrigálja az eddigi politikáját!” – szólított fel.