Évi hatezer autó nem megy át a vizsgán

HírKlikk 2024. április 6. 17:35 2024. ápr. 6. 17:35

Míg 2022-ben csak az autók alig több mint 3 százalékát nyilvánították alkalmatlannak, addig tavaly már 3,14 százalék bizonyult nem megfelelőnek. Míg 2021-ben 15 év volt az átlagéletkor, egy évvel később már 15,8. Nyilván a járművek korosodása is hozzájárul a műszaki állapot romlásához. Évente mintegy 6000, vizsgára elvben felkészített személyautó bukik meg a vizsgán.

A Vezess.hu  szerint – amelynek írását az Infostart szúrta ki –  az aurópark elöregedése mellett más tényezők is közrejátszanak ebben. Az egyik az, hogy a koronavírus járvány idején nagyon sok tulajdonos elodázta az autója karbantartását. Így a műszaki vizsgára már egy valamelyest elhanyagolt járművel érkezett. A járvány miatt leromlott gazdasági helyzetben sokan elhalasztották a régi autójuk cseréjét is.

Az is növelhette a bukott műszakis autók számát, hogy lelepleződött az egyik központi vizsgaállomáson, éveken át működő korrupt társaság. Legutóbb már 58 ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt – emlékeztet a cikk. A vádirat szerint 39 ügyintéző csaknem 58 ezer autó levizsgáztatásáért mintegy 300 millió forint kenőpénzt adott át 16 vizsgabiztosnak. Volt azóta már másik súlyos lebukás is, ezúttal vidéken. Ezek felgöngyölítése is hozzájárulhatott a szigorúbb vizsgáztatáshoz.

Forrás: Infostart


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom