Ez a szerződés okozta Trócsányi bukását

Kardos Ernő 2019. szeptember 27. 08:59 2019. szept. 27. 08:59

Trócsányi László bukásában a magyar kormány is ludas, mivel tisztában volt azzal, hogy egykori miniszterének személye összeférhetetlen az európai bizottság bővítési biztosának szerepkörével. Ugyanis 2018-ban a vélhetően az igazságügyi miniszter tulajdonában lévő ügyvédi irodát a kormány, pontosabban Gulyás Gergely bízta meg fontos jogi képviselettel és tanácsadással.

Trócsányi László brüsszeli bukását az a szerződés okozhatta, amelynek egyik aláírója a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ugyanis azzal bízta meg a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodát, hogy Magyarországot képviselje az Osztrák Köztársaság és az Európai Bizottság közötti vitás ügyben.

A megbízási szerződést 2018 augusztusában kötötte a Miniszterelnökség, és az igazságügyi miniszter résztulajdonában lévő ügyvédi iroda. A megállapodásban rögzítették, hogy a megbízott, tehát a Nagy és Trócsányi Iroda együttműködik az igazságügyi miniszterrel – aki a szerződés időpontjában Trócsányi László volt – és a Paksi Atomerőmű két blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel. Az ügyvédi iroda a szerződés alapján nemcsak képviselte a magyar kormányt, hanem jogi tanácsadással is szolgált Gulyás Gergelynek.

A munka elvégzéséért a Miniszterelnökség 50 millió 369 ezer forint átalánydíjat, ezen felül 95 ezer forint óradíjat fizetett az igazságügyi miniszter nevével fémjelzett ügyvédi irodának. A szerződésben még azt is kikötötte a Miniszterelnökség – talán a gyengébbek kedvéért -, hogy az ügyvédi munkaóra 60 perc időtartamú. A szerződést a Nagy és Trócsányi iroda nevében Nagy Péter, a Miniszterelnökség nevében pedig Gulyás Gergely írta alá.  Ebből következően a magyar kormány tisztában lehetett Trócsányi László összeférhetetlenségével.

Az igazságügyi miniszter 2018-ban tett nyilatkozata szerint a kormány által megbízott ügyvédi irodában 12.62 százalékos tulajdonrésze volt. Ugyanakkor Trócsányi 2019-es bevallása szerint a tulajdonrészét eladta, de annak időpontját nem tüntette fel. Ezért alappal feltételezhető, hogy amikor a kormánymegbízást kapta a Nagy és Trócsányi Iroda, akkor annak az igazságügyi miniszter tulajdonosa volt.

A Hírklikk értesülése szerint ennek ellenére nem kizárt, hogy Trócsányi Lászlót a jövő kedden újból meghallgatják. Akkor már a képviselők előtt kell beszámolnia arról, hogy igazságügyi miniszterként milyen szerepet vállalt a magyar jogállam leépítésében.